A nagyobb kiszerelések jobban visszaestek

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 05. 20. 08:00

A GfK Hungária háztartások privát fogyasztását mérő ConsumerScan adatai szerint 2009-ben a magyar háztartások 40 százaléka vásárolt valamilyen családi kiszerelésű jégkrémet. A vásárlási gyakoriság azonban csökkent az előző évhez képest.A fogyasztók számát tekintve 2008-hoz képest a tavalyi évben bővült a családi kiszerelésű jégkrémek piaca. 2009 során a magyar háztartások 40 százaléka vásárolt valamilyen családi kiszerelésű jégkrémet.

Az elmúlt évben a magyar háztartások átlagosan 6 alkalommal vettek e jeges finomságból. A vásárlások év során történő eloszlása természetesen erős szezonalitást tükröz. A vásárlási gyakoriságban csökkenés tapasztalható az előző évhez képest.

2008-hoz viszonyítva 2009-ben a családi kiszerelésű jégkrémek legkisebb formátumára, az 500 ml alatti jégkrémekre költöttek többet a háztartások, a nagyobb méretű kiszerelések esetében pedig jobban érezhető volt a gazdasági recesszió hatása.

Ízesítés tekintetében a legnépszerűbbek a vegyes ízesítésű jégkrémek, amelyek a háztartások által megvásárolt termékek értékének több mint felét teszik ki. Az egy ízt tartalmazó termékek között továbbra is sláger a klasszikus vanília- és csokoládéíz.
A háztartások közel azonos mennyiségben vásárolják a saját márkás és a márkás termékeket, bár 2008 óta megfigyelhető a saját márkás termékek lassú térnyerése.

Kapcsolódó cikkeink