A műholdas megfigyelés lehet a megoldás a pálmaolaj problémára

Szerző: Trademagazin Dátum: 2021. 11. 24. 10:58

A pálmaolajhoz kapcsolódó erdőirtások megszüntetése olyan gigászi feladat, mellyel képtelenség egyedül szembenézni. Az ENSZ 2021 novemberében Glasgow-ban megtartott COP26 klímavédelmi konferenciáján több mint 110 ország vezetője tett vállalást arra, hogy az évtized végéig véget vet az erdőirtásnak és megfordítja a folyamatot.

Az erdőirtást meg kell állítani

Bár ez biztató fejlemény, a siker nem garantált: egy 2014-ben aláírt korábbi megállapodásnak nem sikerült lassítania a fakivágások ütemét. A COP26 alatt tett vállalások a jó irányba tett lépések, de a pálmaolaj-ágazathoz kapcsolódó ellátási láncok mérete és bonyolultsága miatt a komolyabb ígéreteket csak akkor lehet teljesíteni, ha minden szereplő együttműködik az erdőirtás végleges megszüntetésében. A Fidelity szerint a befektetőknek arra kell rávenniük az érintett cégeket, hogy használják ki a különböző technológiai eszközök, például a műholdas megfigyelés adta lehetőségeket, tegyenek lépéseket az így szerzett információk alapján, és működjenek együtt a többi vállalkozással és a civil szervezetekkel egy olyan pálmaolaj-ipar megteremtésében, melynek szereplői nem vesznek részt az erdőirtásban.

 A pálmaolaj-termelők által okozott károk megállításával kapcsolatban továbbra is kritikus szerep jut a befektetőknek. A Fidelity International több mint 30 további pénzügyi vállalkozással együtt vállalta, hogy 2025-ig a befektetési portfóliójából a mezőgazdasági árutermeléshez kapcsolódó erdőirtással és annak finanszírozásával összefüggő papírokat kiveszi. Ágazati elemzőik és fenntartható befektetésekkel foglalkozó csapatuk a különböző vállalatok képviselőivel együttműködve már régóta próbálnak választ találni erre a kérdésre, főleg a pálmaolaj kapcsán, és teljes mellszélességgel támogatják a műholdas technológia alkalmazását a természetes erdők kiirtásának felderítése és megakadályozása céljából.

A műholdak lassíthatják a pusztítás ütemét

A pálmaolaj-előállításhoz kapcsolódó ellátási láncok hírhedten hosszúak, több millió kisbirtokos gazdálkodó, hatalmas ültetvényesek, olajfinomítók, kereskedők, a lánc végén pedig különböző fogyasztási cikkeket és ipari alapanyagokat előállító vállalkozások vesznek részt benne. Az erdőirtás megszüntetésében a lánc minden egyes szemének részt kell vállalnia. 

A megoldásban fontos szerep juthat a műholdas technológiának. A pálmaolaj-vásárlók ezeknek az „égi kémeknek” a segítségével próbálnak bizonyítékot találni az erdőirtásokra, melyeket azután eszközként használhatnak fel a beszállítók ellen, hogy termelési módszereinek megváltoztatására kényszerítsék őket. Ahhoz, hogy ezek a műholdas felvételek igazán hatékonyak legyenek, a felszínen is ellenőrizni kell őket, és még így sem akadályozzák meg automatikusan a további erdőirtást vagy a pálmaolaj értékesítését azokon a piacokon, amelyeken az ár fontosabb, mint az áru származási helye. Ettől függetlenül a műholdak fontos eszközt jelentenek az erdőirtások ütemének megfékezésében.

Kapcsolódó cikkeink