A mobiltelefon lesz a virtuális pénztárcánk

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 06. 18. 10:37

A mobiltechnológiák megváltoztatják a kereskedelem működését, ehhez pedig minden kereskedőnek igazodnia kell – véli Szánthó Balázs, az elektronikai cikkeket forgalmazó Media Markt IT-stratégiával is foglalkozó koncepciómenedzsere. A műszaki áruháznál arra az időre készülnek, amikor a mobiltelefon lesz a virtuális pénztárcánk.

 

 Szánthó Balázs koncepciómenedzser Media Markt


Szánthó Balázs
koncepciómenedzser
Media Markt

– Milyen IT-technológiát lát kikerülhetetlennek a kereskedelmi cégek életében?

– Nagy valószínűséggel a cloud technológia az, ami egyre inkább fontos lesz a vállalatok életében. Ehhez természetesen még fejlődnie kell a rendszerbiztonságnak, de a jogi környezetnek is. A cloud rendszerek pedig nemcsak az adattárolási kapacitásokat bővíthetik majd, hanem olyan hardvererőforrásokat is nyújthatnak a cégeknek, melyek feleslegessé teszik az önálló rendszerek működtetését. Olcsóbb lesz bérelni ilyeneket egy-egy nagyobb erőforrást igénylő, de csak rövid időre szóló projektre.

Mindemellett a mobiltechnológiák előretörése az, amire figyelnünk kell. Ma még nem gyakori, de néhány év, és a mobiltelefon egyben a virtuális pénztárcánk is lesz.

– Működne a kereskedelem az információtechnológia eszközei nélkül?

– Nyilván, IT-szektor nélkül is működne a kereskedelem, de semmiképpen nem ilyen hatékonyan. Nemcsak hogy egy nemzetközi vállalat, de egy kisvállalkozó sem úszhatja meg a számítógépek és informatikai rendszerek használatát. Gyakorlatilag nincs olyan pontja a rendszerünknek, ahol ne jönne képbe az IT.

– Minden kereskedő a webes értékesítésre hajt. Ez lenne az újabb aranybánya?

– Ma már komoly kereskedő nem működhet online vásárlási felület nélkül. Vagyis működhet, de komoly versenyhátrányban. Ezt pedig nem engedhetjük meg magunknak. Egyre nagyobb a netes vásárlás volumene a kereskedelemben. Egy görögdinnyét csak megpaskol az ember a zöldségesnél, de ha mondjuk egy pendrive-ot akarok venni, ahhoz nem kell mustra. Csak internet.

Kapcsolódó cikkeink