A mobil megmondja, hol termett a spenót

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 11. 23. 00:00

A jövőben akár egy mobiltelefon segítségével is ellenőrizhetjük a zöldség- és gyümölcsfélék származási helyét, és azt is megtudhatjuk, hogy milyen műtrágyát, növényvédő szereket alkalmazott a gazda a termesztés során.

A japán fogyasztók egyre inkább aggódnak az élelmiszer-biztonsági problémák miatt, ezért a japán Mezőgazdasági Kutató Intézet munkatársai kifejlesztettek egy vonalkódrendszert, mely lehetővé teszi a mezőgazdasági termékek nyomon követését.
A technológia lényege, hogy a zöldségeket és gyümölcsöket egyedi vonalkóddal látják el, így a vásárlók egy számítógép vagy egy internet-kapcsolattal rendelkező mobiltelefon segítségével letölthetik a termékre vonatkozó egyedi információkat. Nem csupán azt nézhetik meg, hogy hol termett az áru, műtrágyázták-e, vagy hogy mikor, milyen növényvédő szerekkel kezelték, de pontosan nyomon követhetik a termény útját a termelőtől egészen a bolti polcokig, így az is ellenőrizhető lesz, hogy mennyire friss az áru.
A rendszert egyelőre epren, körtén és spenóton próbálták ki, és az eddigi tapasztalatok alapján a fogyasztók értékelik a többletinformációkat. A japán mezőgazdasági intézet – a termelőkkel, a nagykereskedőkkel, a szállítókkal és a szupermarketekkel együttműködve – szeretne minél több mezőgazdasági terméket bevonni a nyomkövető rendszerbe – írja a szabadfold.hu.

Kapcsolódó cikkeink

Még több cikk hasonló témában >

További innovációs termékek