A mezőgazdasági versenyképesség megőrzéséhez is elengedhetetlen a digitalizáció

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2022. 02. 18. 11:20

A digitális agrárstratégia (DAS) legfontosabb célja, hogy minél hatékonyabb eszközöket adjunk a termelők kezébe ahhoz, hogy versenyképességük megőrzése mellett meg tudjanak felelni azoknak a “zöld” kihívásoknak, amelyeket a változó klíma és a társadalmi elvárások támasztanak velük szemben – fogalmazott Juhász Anikó a DAS felülvizsgálatával kapcsolatos megbeszélésen az Agrárminisztérium pénteki közleménye szerint.

 

A versenyképesség megőrzéséhez létfontosságú a mezőgazdaság digitalizációja

Az Agrárminisztérium államtitkára hangsúlyozta: a stratégia felülvizsgálata során továbbra is kulcsszerepe lesz a képzésnek, az innovációnak, a támogatáspolitikának, valamint a hatósági és közadat-rendszerek termelőbarát fejlesztésének – áll a közleményben.

Az Európai Unió Közös Agrárpolitikájának (KAP) 2023-at követő időszakában cél az agrárium korszerűsítése és modernizációja. Ezzel kapcsolatban Európában elsőként hazánkban készült el egy átfogó ágazati fejlesztési stratégia, amelyet 2019 őszén a kormány el is fogadott – írták.

Juhász Anikó kitért arra, hogy a DAS-ban megfogalmazott célok teljesüléséhez szükséges, hogy a digitalizáció vívmányait minél szélesebb körben alkalmazzák a gazdálkodók. A DAS-ban megfogalmazott célok harmonizálnak az Európai Bizottsághoz december 30-án az agrárminiszter által benyújtott Közös agrárpolitika stratégiai tervhez – fogalmazott.

Hangsúlyozta, hogy a kormány által biztosított 80 százalékos többlettámogatás segítségével a KAP stratégiai terv nagyban hozzájárul a gazdálkodók modernizációs törekvéseihez. A keletkező adatbázisok elemzése hozzájárul a klímavédelmi célok teljesítéséhez, a biodiverzitás megőrzéséhez, a gazdaságok versenyképességének megőrzéséhez, valamint a megalapozott szakpolitikai döntéshozatalhoz.

A számos háttérintézmény részvételével rendezett eseményen – amelyen megosztották egymással tapasztalataikat az agrárdigitalizációt érintő tevékenységükről, a projektek előrehaladásáról – Gál András Levente, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. szakmai vezetője a Magyarország Digitális Agrár Stratégiájának (DAS) jövőbe mutató szemléletét és a tárcákon átívelő összefogás fontosságát emelte ki – tájékoztatott az AM. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink