A méret is lényeg

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 03. 01. 22:23

A nagyüveges sörökre a ma embere mint marketingeszközre tekint, pedig történetük régre, a házi sörfőzdék korába nyúlik vissza. A különleges palackok azért is váltak az eltelt évszázadok alatt a belga sörkultúra szerves részévé, mert számos fajta végső (akár harmadik vagy negyedik) erjedése az üvegben zajlik le. Ilyen sörkülönlegességekkel gyakran találkozhatunk árveréseken, ahol a gyűjtők megvásárolják, majd – a nagy borokhoz hasonlóan – évekig tárolják őket, hogy egyszer felbonthassák egy különleges alkalom örömére. Hogy melyik márkából készül 0,75-ös üveg, a gyártótól függ – némelyik közülük csak ünnepekre palackoz ekkora méretet, van, hogy olyan sörből, amit csak így forgalmaz.

A palackos érleléskor a sörben összetettebb ízvilág alakul ki. Minél nagyobb az üveg, az erjedés annál intenzívebb, és annál tovább tart, így a nagy üvegben érlelt sörök még érettebbek és kifinomultabbak, mint normál kiszerelésű társaik. Emellett a 1,5 literes és annál nagyobb fajtákat kézzel palackozzák, ezek egységára magasabb, mint „apróbb” társaiké. A Belgaco közel ötvenféle sört kínál nagy kiszerelésben, ezeket felváltva hozzák forgalomba, általában 20-30-féle van raktáron.

Kapcsolódó cikkeink