A menedzsment szerint a Tokaj Kereskedőház maradjon tartós állami tulajdonban

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 08. 14. 00:10

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt-hez tartozó Tokaj Kereskedőház (TK) Zrt. menedzsmentje azt szeretné, ha jogszabály mondaná ki: a történelmi borvidék legjelentősebb szőlészeti-borászati társasága tartósan maradjon állami tulajdonban.

A menedzsment a miniszterelnök közbejárását kéri, hasson oda: ne privatizálják a céget, az maradjon a tartósan állami tulajdonú társaságok körében – húzta alá Kiss István, a TK vezérigazgatója. Azt szeretnék elérni, hogy Tokaj-Hegyalja legnagyobb szőlészeti-borászati társaságánál egy sajátos termelői, dolgozói vagyonkezelési konstrukció jöhessen létre, a vagyonkezelés ellenértékeként a cég adózott nyereségének nagyobb részét pedig kötelezően az állami tulajdon fejlesztésére fordítsák. Kiss István leszögezte: az állam mint tulajdonos, valamint a termelők és a dolgozók körén kívül eső személy ne szerezhessen többségi befolyást a társaságban.
A vezérigazgató úgy vélekedett: a kereskedőház olyan nemzeti érték, amelynek tartósan állami tulajdonban kell maradnia, és növelni kell a termelők és a dolgozók hosszú távú érdekeltségét. A TK mintegy két és félezer szőlőtermelővel áll kapcsolatban, általában piaci áron vásárolja fel tőlük a termést, egyfajta biztonságot jelent számukra. Kiss István elmondta: kezdeményezésük vissza nem térő történelmi esélyt jelent a borvidék kistermelőinek és a cég dolgozóinak, hogy saját sorsuk irányítását kezükbe vegyék az állami tulajdon garantált megőrzése mellett  -írja az MTI nyomán a Magyar Nemzet Online.
Kapcsolódó cikkeink