A majonéz fejlődik leginkább az ételízesítők közül

Szerző: trademagazin Dátum: 2008. 02. 29. 08:00

Erős bolti aktivitásokkal és az egészségesebb táplálkozásra törekvés trendjére figyelő innovációkkal tartják a lépést a vezető gyártói márkák a kereskedelmivel a nedves ételízesítők piacán. Az egyes részpiacok (ketchup, mustár, majonéz, torma) hasonló pályán mozognak, ez is megkönnyíti olyan ernyőmárkák termékvonalának építését, mint a Globus és az Univer. A Nielsen friss adataiból úgy tűnik, meglehetősen hasonló trendeket mutat fel a három nagy nedves ételízesítő-kategória: a mustár, a majonéz és a ketchup. (Idetartozik még a torma is, arról azonban nem állnak rendelkezésre adatok.) Ezek pedig: a diszkontok előretörése, a nagy méretek és a műanyag flakonok erősödése, a kereskedelmi márkák magas szinten (30-35 százalék) stagnálása.
– A majonéz a legdinamikusabban fejlődő kategória. Ennek volt ugyanis a legalacsonyabb a háztartási elterjedtsége, ám az elmúlt években megelőzte értékben a másik két kategóriát – egészíti ki a képet Bárdi Éva, az Unilever Magyarország trade marketing menedzsere – A ketchuppiac hosszú távon szintén növekedést mutat, a mustár inkább stagnál. Igaz, ez utóbbi szegmens a tradicionális magyar étkezés része hosszú ideje.

Tradíciók béklyójában
A ketchup annyiban tűnik egy picit kivételnek a három nagy kategória „együttmozgásából”, hogy lassan, de biztosan polgárjogot nyernek az ízesített variánsok. Jelenleg már az értékesítésnek több mint 10 százalékát jelentik. Igaz, átlagárszínvonala az elmúlt időben csökkent, és árgörbéje már az alaptermékeké alatt kígyózott 2007 folyamán a Nielsen mérése szerint.
– Az ízesített termékek valóban nem jelentenek egyelőre túl nagy forgalmat az ételízesítők között, de kivételek mindig akadnak. Például a majonézes torma igen szép eredményeket produkál már évek óta – mond egy másik példát Bazsó Rita, az Univer Product Zrt. termékkategória-menedzsere.
A termékkör tradicionális jellege nemcsak az ízesített variánsok penetrációjának fejlődését nehezíti meg, hanem úgy általánosságban az innovációs irányok megtalálását is. Mégis az egész élelmiszeriparra kiható táplálkozási trendekre ebben a kategóriában is lehet építeni. Jó példa erre az Unilever 2007-es fejlesztése.
– A tavalyi év újdonsága a a Globus light majonéz. A hagyományos Globus majonézhez képest alacsonyabb zsírtartalmának köszönhetően 30 százalékkal csökkent az energiatartalma, ugyanakkor a termék ízében nem kell kompromisszumot kötnie a majonézt kedvelőknek – foglalja össze a legfontosabb termékelőnyt Bárdi Éva. – A Globus light majonézzel új célcsoportokat szeretnénk bevonni a kategória fogyasztói körébe.

Erős márkák széles termékvonallal
A kereskedelmi márkák magas szinten stagnálnak, a gazdasági nehézségek pedig meggondolásra késztetik a vásárlót. Mindezek a körülmények nem kedveznek a márkák – költségekkel járó – építésének. Az erős márkáknak azonban kevesebb félnivalójuk van, mondják a gyártók.
– Reményeink szerint a nadrágszíj behúzása nem elsősorban az élelmiszerek piacán fog lecsapódni, eddigi tapasztalataink és a tavalyi év eladási is ezt igazolják – húzza alá Bárdi Éva. – A minőség megtartásával, illetve javításával, folyamatos kommunikációval szeretnénk megtartani vásárlóinkat.
A PL-termékek piacrészesedése együtt mozog a piacvezető, illetve a piac második gyártó részesedésével, és talán mára elért egy olyan szintet, amelyet viszonylag stabilnak tekinthetünk, mondja Bazsó Rita az Univer részéről.
– Az Univer erős márka, amely az állandó innovációval, fejlesztésekkel és minőségével próbál a piac élvonalában maradni. Erőinket leginkább az egyre fejlődő hipermarketekre és diszkontokra koncentráljuk. De nem szabad elfeledkeznünk a hazai láncok fontosságáról sem, hiszen forgalmunknak nagy részét ezek a hálózatok adják. Ezért is olyan fontos, hogy a márkacsaládon belül sokrétű legyen a kiszerelés nagysága és fajtája, hogy minden típusú boltnak meg tudjunk felelni. Ennek az üzletpolitikának köszönhető például, hogy még mindig nagyon szép forgalmat bonyolítunk a kisebb kiszerelésű, tubusos termékekből. Ezek értékesítése nem sokkal marad el a flakonos kiszereléseink mögött.
A húsvét komoly szezont jelent a nedves ételízesítők értékesítésében. A nagy márkagyártók elsősorban in-store aktivitásokkal erősítenek rá az eladásokra.
– Egyre szélesebb körben használjuk a különféle lehetőségeket – mondja Bazsó Rita. – Az elmúlt évben több alkalommal is alkalmaztunk például padlómatricát vagy egyedi raklaptakarót, illetve plazmamédiát a bolton belül. Mi, gyártók is örülünk ennek a nyitottságnak, hiszen nagyon fontos az in-store kommunikáció, hatékonyan ki tud egészíteni például egy imázskampányt.
Hamarosan a polcokon is találkozhatnak a fogyasztók az Univer megújult csomagolású termékeivel.
Sz. L.


Kapcsolódó cikkeink