A magyarok többsége belföldön nyaralna

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 06. 15. 10:25

Idén a magyarok kétharmada tervez pihenést, ami jelentős emelkedés a tavaly mért 48 százalékhoz képest, a többség belföldön nyaral – derül ki a Budapest Bank éves reprezentatív felméréséből, amit szerdán juttattak el az MTI-nek.

balaton-tihany

A kutatás szerint a magyar háztartások a tavalyihoz hasonlóan idén is átlagosan közel 150 ezer forintot terveznek nyaralásra fordítani, ami nagyjából személyenként és éjszakánként 8 ezer forintos kiadás.

A felmérés szerint, akik elutaznak, azok idén is inkább országhatáron belül maradnak: 65 százalék kizárólag belföldön, míg 21 százalék kizárólag külföldön nyaral a tervei szerint.

Idén többeket vonz a Balaton, a válaszadók 40 százaléka tervez a tóhoz utazni, a tavalyi 34 százalék után. A nyaralás átlagos hossza változatlanul 9 nap, és a választ adók 40 százaléka továbbra is másodmagával utazik.

A legkedveltebb időszak a pihenésre változatlanul a főszezon, a július és az augusztus: a válaszadók 51 százaléka jelezte, hogy ezekben a hónapokban utazik.

A magyarok a nyaralás során felmerülő kiadásokat idén is hasonlóan fizetik, mint 2015-ben, készpénzzel 88 százalékuk, bankkártyával 54 százalékuk, cafeteriából 27 százalékuk, interneten keresztül pedig 18 százalékuk. A külföldre látogató magyarok esetében még mindig az otthonról magukkal vitt valuta vezet, amelyet a válaszadók 83 százaléka részesít előnyben.

A bankkártyás fizetések esetében a válaszadók 53 százaléka szokott érintés nélküli, payPass vagy payWave kártyával is fizetni, közülük 69 százalék nyaralás közben is. Ugyanakkor külföldön jóval kevesebben bíznak ebben a technológiában, mindössze a válaszadók 16 százaléka.

A többség számára a nyári kikapcsolódás továbbra is előre tervezett kiadás, a lakosság 92 százaléka a spórolt pénzéből vagy havi bevételéből finanszírozza majd az utazás költségeit.

A kutatás szerint a magyarok 66 százaléka folyamatosan követi a tervek szerint a sporteseményeket a nyáron. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink