A magyarok is szívesen ünneplik a Valentin-napot étteremben

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 02. 11. 11:29

Magyarországon a Valentin-naphoz köthető kártyás vásárlások 67 százalékát az éttermi költések teszik ki, míg a legkevesebb tranzakció a virág- és ékszerüzletekben történik (2-2%) – derült ki a MasterCard kutatásából.

MasterCard Love Index

A „MasterCard Love Index” megállapításai több mint 200 ország vásárlási szokásairól adnak átfogó képet. Az index összeállításához hitel-, betéti és előre fizetett (prepaid) kártyák adatait vizsgálták 2013-ban, 2014-ben és 2015-ben, a február 11. és 14. közötti időszakban. A kutatás során nem csak a vásárlások nagyságát és az elköltött összegeket vették górcső alá, de a Valentin-naphoz köthető tranzakciók fajtáit is elemezték.

A felmérés megállapította, hogy minden régióban nőtt a Valentin-naphoz köthető vásárlások száma 2013 és 2015 között, átlagosan 22 százalékkal. Az adatokból az is látszik, hogy az ajándékozás helyett sok esetben inkább közös élményeket keresnek a kártyabirtokosok.

“Az, hogy hol lakunk, mindenképpen meghatározhatja a vásárlási szokásainkat és azt is, hogy milyen élményeket keresünk. A MasterCard Love Index bemutatja a globális és regionális vásárlási trendeket, így segíti a kereskedőket abban, hogy személyre szabott Valentin-napi ajánlatokkal készülhessenek” – mondta Eölyüs Endre, a MasterCard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója.

A tanulmányból az derült ki, hogy világszerte markáns különbségek lehetnek a Valentin-napi vásárlási szokásokban:

• Az élmény fontosabb, mint az ajándék: A világon megfigyelhető vásárlási minták azt mutatják, hogy egyre többen töltik a kedvesükkel a Valentin-napot étteremben (33%) vagy szállodában (28%). Az éttermi ünneplés Latin-Amerikában (54%) és az Egyesült Államokban (38%) a legnépszerűbb, míg Ázsiában és a Csendes-óceáni térségben, valamint Európában és a Közel-Keleten a szállodafoglalás a jellemzőbb.

• A virág még mindig népszerű: A vizsgált három év alatt általánosságban egy kisebb visszaesés volt megfigyelhető a virág- és képeslap-eladásban. Magyarországon sem ezek a legnépszerűbb ajándékok, a 2015-ös tranzakciók mindössze 6 százalékát tették ki a virág és képeslap vásárlások. Latin-Amerikában ugyanakkor majdnem megduplázódott a virágeladás ebben az időszakban, míg Közel-Kelet volt az egyetlen régió, ahol a képeslapvásárlás nőtt meg jelentősen.

• A személyes kapcsolat: Az egész világon a vásárlók 90%-a személyesen vette meg az ajándékát, míg 6% az online vásárlást részesítette előnyben. Az európai felhasználók vásároltak az interneten leginkább, minden ötödik vásárló (21%) szerezte be így a meglepetést.

Az online vásárlás terjedése megállíthatatlan, akadhatnak mégis olyan helyzetek, amikor a fogyasztók szívesebben mennek el személyesen egy üzletbe, hogy kézbe vegyék, megtapintsák a megvásárolni kívánt terméket. A MasterCard kutatása szerint a Valentin-nap éppen ilyen alkalom, a szeretet kifejezésére szánt ajándékokat ugyanis inkább személyesen veszik meg a felhasználók világszerte. Hazánkban is jellemző ez a trend, 2015-ben a vásárlók 81 százaléka személyesen ment el az üzletekbe, míg 19 százalékuk vásárolt online.

Kapcsolódó cikkeink