A magyar gazdaság a 2004-es szintre zuhant vissza

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 03. 11. 00:08

A bruttó hazai termék (GDP) 2009-ben 6,3 százalékkal volt alacsonyabb az előző évinél. Tavaly az utolsó negyedévben 4, a naptárhatás kiszűrésével 4,1 százalékkal csökkent a GDP az előző év azonos időszakához képest – közölte a KSH.

A gazdaság teljesítménye – összehasonlító árakon számolt adatokból ítélve – a 2004-es szintre esett vissza tavaly, a bruttó hazai termék 2004 negyedik negyedében volt utoljára kisebb, mint a múlt év végén, az éves GDP sem volt 2004 óta kisebb.
2009-ben a bruttó hazai termék értéke folyó áron 26 095 milliárd Ft, egy főre vetítve 2 millió 604 ezer Ft volt.
A szezonálisan kiigazított adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez képest 0,4 százalékkal mérséklődött tavaly az utolsó három hónapban.
Az EU-s átlagnál nagyobb mértékű magyar recessziót egyedül a külkereskedelmi aktivitás húzza fölfelé, míg a tartósan gyenge belső kereslet nyomás alatt tartja azt – írja kommentárjában az Equilor. Az adatok fényében tehát ismét csak azt érdemes megjegyezni, hogy a magyar gazdaság kilábalása a recesszióból hosszan elnyúló lesz. Magyarország először várhatóan az idei harmadik negyedévben érhet el növekedést a GDP esetében év/év alapon. Ekkor az elemzői előrejelzések szerint 1,55 százalékkal nőhet a magyar gazdaság – írja a Világgazdaság Online.
Kapcsolódó cikkeink