A magyar export a világ vetőmag-kereskedelmének több mint 10 százalékát adja

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 10. 21. 11:20

A szaktárca büszke a magyar vetőmag-ágazat teljesítményre, a magyar export a világ vetőmag-kereskedelmének több mint 10 százalékát adja – mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára pénteken Budapesten egy szakmai tanácskozáson.

vetomag

Feldman Zsolt a Bázismag Kft. jubileumi rendezvényén elmondta: tavaly Magyarországon az előző évinél 10 százalékkal kisebb területen, 101 457 hektáron 250 640 tonna vetőmagot termeltek. A megtermelt mennyiség az előző évi szinthez hasonló maradt.
Hozzátette: a magyar export az elmúlt három évben 10 százalék feletti részarányt képviselt a világ vetőmag-kereskedelmében.
(Az Agrárkamara adatai szerint Magyarország a világ hatodik legjelentősebb vetőmagtermelője, és az export a teljes vetőmag-termelés valamivel több mint harmadát jelenti.)
A helyettes államtitkár kiemelte: az ágazat jövedelemtermelő képessége elsősorban az exporttevékenységen nyugszik. Az ágazat prosperitásához, versenyképességéhez a folyamatos innováció és a GMO-mentesség komoly mértékben járul hozzá. Továbbá az exportpiacok igényeinek kielégítését a Magyarországon működő hazai és nemzetközi cégek kutatás-fejlesztési, valamint regionális termelési és logisztikai tevékenysége is segíti.
Hozzáfűzte: a még eredményesebb külpiaci aktivitás érdekében a magyar vetőmag-forgalmazó vállalkozások számára kívánatos és szükséges a közös piaci megjelenés és a közös piacépítés. Továbbá a “magyar vetőmag” fogalmát következetesen össze kell kapcsolni a minőség, a tudás és az innováció fogalmával, vagyis a brandépítéssel. A kedvező táplálkozásbiológiai értékű összetétellel rendelkező fajták előállításának réspiacával szintén érdemes foglalkozni, mert a világban nő a speciális igényeket kielégítő, például a gluténmentes, a fehérjeszegény illetve fogyókúrás élelmiszerek részaránya.
Felhívta a figyelmet arra is, hogy ösztönözni kell a magyar piacon a minősített (fémzárolt) vetőmagok arányát, mivel a gazdálkodók a búza vetésénél csak 20-25 százalékban használnak fémzárolt vetőmagot, míg a kívánatos 45-55 százalék részarány lenne. Emellett Magyarországon az öntözött területnek a kívánatostól elmaradó nagysága a vetőmag előállítás növekedésének szakmai korlátja, mivel az öntözhetőség a termelésbiztonság egyik legfontosabb eleme. Ezért a vidékfejlesztési programban a mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztésére szolgáló pályázati keretösszeg: 49,5 milliárd forint.
Oross Dénes, a martonvásári Bázismag Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: a cég a magyar hibrid kukorica vetőmag-előállítási piacából 7 százalékkal részesedik, ez mintegy 3000 tonnát jelent. A cég árbevétele 2015-ben nettó 2,8 milliárd forint volt, szemben az előző évi, kiemelkedően jónak számító 3 milliárd forintot meghaladó árbevétellel.
Az idei évben várhatóan 2,5 milliárd forint körül alakul a kft. árbevétele, mivel a múlt évhez képest csökkent az idén a kukorica vetésterülete. Az export a cég árbevételének 15 százalékát adja – közölte Oross Dénes.

Kapcsolódó cikkeink