A magyar élelmiszerárak az EU átlag 78 százalékán állnak

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 02. 25. 13:31

Magyarországon több környező ország árszintjét is meghaladhatják az élelmiszerárak a magasabb adókulcs miatt – mondta Szabó Márton, a Kopint-Tárki vezető kutatója.

A szakember szerint Magyarországon is hatással lesz a világméretű élelmiszerár-emelkedés. Egyelőre Magyarországon az élelmiszerárak szintje az EU átlagának 78 százaléka, míg például Csehországban az unió átlagának 74 százaléka, Lengyelországban 63 százaléka. A globális folyamatok Magyarországot is elérik függetlenül attól, hogy ez számára kedvező vagy kedvezőtlen – hangsúlyozta.

Jelezte ugyanakkor, hogy a mezőgazdasági árak emelkedése, amely az élelmiszerár-emelkedés részét képezik, Magyarországon a termelők egy része számára jövedelemnövekedést jelent. Ez főként a gabona és olajosmag-termesztők, valamint a cukorrépa-termelők számára érezhető. Az állattenyésztőknek – például a sertés- vagy baromfitartóknak – viszont többletköltségekkel jár majd, a takarmányok drágulása miatt, így termék-előállítási költségeik emelkednek.

Egyelőre még nem példátlan az árak emelkedése a hazai boltokban. Szabó példaként említette, hogy az étolaj árszintje volt már magasabb az idei literenkénti 494 forintnál 45 forinttal, amikor 2008-ban 539 forintba került egy liter étolaj. Ugyanez a helyzet a cukor esetében is, ez év januárjában 1 kilogramm cukor 222 forint volt a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, míg 2006-ban ennél 27 forinttal drágább is volt a cukor kilója, azaz elérte a 249 forintos árat. A sertéscomb ára pedig még a tavalyi szintnél is olcsóbb, mivel ez év januárjában 1.120 forintba került egy kilogramm, míg a múlt évben volt időszak, amikor 1.210 forintért mérték – írja az MTI nyomán a Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikkeink