A magyar bor társadalmi jelentősége ma is túlnő a szőlő- és borágazaton

Szerző: STA Dátum: 2023. 03. 03. 09:30

Az előző évben jobb minőségű borok kerültek a magyar pincékbe – jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára, a 11. alkalommal megrendezésre került Borkonferencián, Budapesten.

(Fotó: Pixabay)

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon a hazai borok aránya az értékesítésben több mint 90%, és a kormány azon van, hogy ez az arány a jövőben is megmaradjon. Kitért arra is, hogy az exportot nézve sincs szégyenkezni okunk, és ezen a téren is folytatjuk a további lehetőségek kiaknázását.

Dr. Nobilis Márton kiemelte, a kormány az elmúlt évtizedben csaknem 75 milliárd forint támogatást biztosított a hazai szőlőültetvények modernizálására

Emellett  több mint 30 milliárd forint értékben támogatta a borászatok technológiai beruházásait. Ez is azt mutatja, hogy a kormány elkötelezett a magyar vidék és ezen belül a borágazat sikere mellett. Ezért legfőbb cél, hogy a hazai vállalkozásokat ütésállóvá tegyük a következő, kihívásokkal teli években is – tette hozzá.

AM

Kapcsolódó cikkeink