A lepárlóberendezések kétharmadát nem használják a magánfőzők
A magánfőzők által bejelentett lepárlóberendezéseknek csak harmada van használatban a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) beérkezett tavalyi adatok szerint – hívja fel a figyelmet a Pálinka Nemzeti Tanács, amely nem tartja életszerűnek az adatokat.
A tanács keddi közleménye szerint az országban összesen 23 662 lepárlókészüléket tart számon az adóhatóság, a kiadott párlatadójegyek számából azonban az látszik, hogy maximum 6918 berendezést használtak a tulajdonosok, ennyi esetben vásároltak ugyanis párlatadójegyet tavaly. Ez a szám még az egyharmadnál is kevesebb lehet, ha egy magánfőző jogszerűen több alkalommal is vásárolt – jelezték.
A magánfőzők készülékeinek bejelentése 2015-ben lett kötelező, abban az évben 12 755 berendezést jegyeztek be. 2016-ban további 5848 darabot, 2017-ben pedig 2618-at. A legkevesebb új bejelentés 2018-ban érkezett, tavaly 2441-en jelentettek be főzőberendezést.
A legtöbb új bejelentés 2018-ban Borsod-Abaúj-Zemplén megyében történt, ahol 420 lepárlókészüléket jegyeztek be. Itt összesen 1700 berendezést tart számon az adóhatóság. Párlatadójegyet azonban csak 230 esetben vásároltak az előző évben, és csak 3489 liter párlatot készítettek otthoni, magáncélú fogyasztásra.
A legtöbb magánfőzött párlat 2016 óta minden évben Pest megyében készül a NAV adatai alapján. A megyében összesen 2423 berendezést tartanak számon, ebből 2018-ban 525-öt használtak, amelyeken összesen csaknem 9000 liter magánfőzött párlatot készítettek.
A legkevesebb bejelentett lepárlóberendezést Nógrád megyében tartja számon a NAV, itt 507 készülékről számoltak be.
A tájékoztatás szerint 2015 óta összesen 28 lepárlókészüléket foglalt le az adóhatóság magánfőzőktől. A legtöbbet, hetet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, hatot Bács-Kiskun megyében és ötöt Jász-Nagykun-Szolnok megyében, de találtak illegális berendezést Veszprém, Pest, Tolna, Csongrád és Nógrád megyében, illetve Budapesten is.
A Pálinka Nemzeti Tanács a közleményben hangsúlyozta: nem tartja életszerűnek az adatokat, amelyek a tanács véleménye szerint aggodalomra adnak okot a pálinkás szakmában. Az utóbbi évek baleseteit is figyelembe véve minden magáncélú lepárlóberendezés tulajdonosát fokozott óvatosságra intik, és javasolják, hogy a főzőberendezések vásárlása, illetve a párlatok elkészítése előtt mindenki tájékozódjon a magánfőzéssel kapcsolatos jogszabályokról és a jó gyártási gyakorlatról. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Válságban a legális pálinkagyártás: az adómentes magánfőzés torzítja a piacot
A magyar kereskedelmi pálinkafőzdék helyzete tovább romlik, forgalmuk mélypontra süllyedt,…
Tovább olvasom >NAV-ellenőrzési trendek 2024-ben: A transzferár-adatszolgáltatás tanulságai és fókuszterületei
A transzferárazás szabályozási és gyakorlati kihívásai kerültek elemzésre a Deloitte…
Tovább olvasom >NAV: egy budapesti raktárban talált több mázsányi fagyasztott élelmiszert semmisítettek meg
Pótkerekek, használt bútorok és ruhák között bukkantak rá több mázsányi…
Tovább olvasom >További cikkeink
A technológiai fejlődés és az üzleti utazások
Az International Workplace Group (IWG) – a hibrid munkamegoldások piacának…
Tovább olvasom >K&H: ajándékot, de mit és melyik boltból?
A karácsonyi ajándékozás során a fiatalok körében a ruhák vannak…
Tovább olvasom >Gyümölcslékoncentrátum-gyártót vásárolt az Eckes-Granini Németországban
Európa egyik vezető gyümölcslégyártója, az Eckes-Granini megvásárolta Németországban a gyümölcsital-koncentrátumok…
Tovább olvasom >