A lengyel GDP tavaly is tudott növekedni

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 01. 12. 00:00

A lengyel gazdaság tavaly 1,6 százalékkal nőtt – nyilatkozta hétfőn a lengyel kormányfő gazdasági főtanácsadója, Michal Boni.

A hét végén a lengyel jegybank alelnöke, Zbigniew Hockuba úgy vélte, hogy a tavalyi utolsó negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) mindenképpen több mint 2 százalékkal, de akár 2,5-3 százalékkal is meghaladhatta az egy évvel korábbit. Szerinte a lengyel GDP az idén 2-3 százalékkal nő, de a munkanélküliség 12-13 százalékos lesz.
Az export csökkenését ellensúlyozó, viszonylag nagy hazai piac segítségével Lengyelország nagyjából megúszta a nemzetközi gazdasági válságot, legalábbis a GDP szintjén. Lengyelország gazdasági növekedése 2008-ban 5 százalékos volt, tavaly az első negyedévben 0,8 százalékra lassult az ütem éves összehasonlításban, majd a harmadik negyedévre már 1,7 százalékra kapaszkodott vissza.
Decemberben a munkanélküliség 11,9 százalékos volt a novemberi 11,4 százalék után. A harmadik negyedévben egyedül a lengyel gazdaság nőtt az egész EU-ban éves szinten. A hazai piac támogatásának azonban nagy ára volt és lesz: az Európai Bizottság utolsó előrejelzése szerint Lengyelország államháztartási hiánya tavaly a GDP 6,4 százaléka lehetett, idén 7,5 százaléka, 2011-ben pedig 7,6 százaléka lesz – írja a ProfitLine.hu.
Kapcsolódó cikkeink