A legtöbbet televíziós hirdetésekre költ az FMCG-szektor

Szerző: trademagazin Dátum: 2007. 11. 28. 08:00

Dancs Éva, a TNS Média Intelligence kutatója az FMCG-szektor ATL-reklámköltéseinek összetételét és az abban mutatkozó tendenciákat ismertette. A hazai FMCG-szektor az idei első félévben listaáron 85 milliárd forintot költött. Ez összességében az előző évekhez hasonló nagyságrend, de a szektor szerepe a reklámtortán belül zsugorodik. A teljes összegből a legnagyobb, 38 százalékos részesedést az élelmiszerek tudhatják magukénak, 30 százalék feletti a kozmetikai ipar költése. A televízióban az élelmiszereké volt a vezető szerep, de a nyomtatott sajtótermékekben a kozmetikumok reklámjai jelentek meg többször. Továbbra is szembetűnő a két kereskedelmi televízió, az RTL Klub és a TV2 dominanciája, a többi csatorna csupán 17 százalékban részesült az FMCG-termékek hirdetési kiadásaiból.
A tendenciák közül a szakember kiemelte, hogy az FMCG-szektor az utóbbi időben rendkívüli módon megnövelte a televíziós reklámidőket, míg 2001-ben csupán 10 órányi FMCG-költést regisztráltak, addig tavaly ez már meghaladta a 30 órát is.
A nyomtatott médiumok között a női lapokban jelent meg a legtöbb FMCG-hirdetés, de jól teljesítettek a szakmai kiadványok is. Az egyes márkák jellemzően csak két helyen jelentek meg, kevés brand (Coca-Cola, Heineken, Borsodi) használt ötnél több lapot médiamixében.

Kapcsolódó cikkeink