A legjobb magyar sommelier – 2010

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 09. 22. 08:00

Az angol Hotel Great Fostersben dolgozó pohárnok, Cseke Gábor nyerte a XVII. Sommelier Magyar Bajnokság döntőjét, így ő fogja hazánkat képviselni a 2010 novemberében rendezendő strasbourgi Európa-bajnokságon.A 28 éves győztes a vendéglátóipari főiskolán végzett, majd a londoni WSET-en (Wine and Spirit Education) tanult, most végzi a diplomakurzus utolsó évét. Itthon a Lou Louban dolgozott. A megmérettetésen induló sommelier-knek komoly követelményeknek kellett megfelelniük, többek között tesztet kitölteni, borokat és párlatokat felismerni, írásban és szóban jellemezni – egyet idegen nyelven.

Feladat volt még a dekantálás, ételsorhoz italsor rendelése, amelynek külföldi tételeket is kellett tartalmaznia. A „vizsgatételek” között volt még egy hibás borlap kijavítása szóban, majd a szivargyújtás után jött a leglátványosabb: egy 1,5 literes palack Moet et Chandon pezsgőt kellett kitölteni 12 pezsgőpohárba úgy, hogy ne maradjon a palackban, illetve minden pohárba ugyanannyi jusson.

A második helyen Molnár György (Déryné Étterem és Bisztró), a harmadikon Sutus Attila (Corus Hotel Hyde Park – London) végzett. A professzionális verseny mellett az amatőr borszeretők is számot adhattak tudásukról az I. Pannon Borkedvelő Kupa keretében.

Kapcsolódó cikkeink