A kutató szemével

Szerző: Trademagazin Dátum: 2020. 10. 01. 13:20

Dr. Totth Gedeont, a Budapesti Gazdasági Egyetem Marketing tanszékének vezetőjét, a Borakadémia oktatóját ugyancsak a hazai borpiac trendjeiről kérdeztük.

trade logo 2x superbrands A hazai borfogyasztás a minőség felé tolódik, ugyanakkor a szakértők szerint a magyar borok átlagos minősége nő. Ön markánsnak tartja ezeket a tendenciákat?

Dr Totth Gedeon - BGE

Dr. Totth Gedeon
tanszékvezető
Budapesti Gazdasági
Egyetem Marketing
tanszék

– Én ezzel óvatosan bánnék, való igaz, hogy folyamatosan növekszik a kínálat, újabb és újabb borászatok jelennek meg termékeikkel, ami valóban az átlagos minőségi szint növekedését eredményezi. Ám hogy a minőség irányába tolódik, nos ez inkább egy cél, amely az ágazat hosszú távú versenyképessége szempontjából nagyon fontos; inkább adott szegmenseken – itt a kvalifikáltabb fogyasztók csoportjaira gondolok – belül figyelhető meg az online felmérések alapján.

trade logo 2x superbrands Milyen aktuális hívószavak vagy termékfejlesztési irányok mozgatják meg ma a fogyasztó fantáziáját?

– Kérdés, hogy kiknek a fantáziáját. Szegmensenként ez erősen változó, de az határozottan állítható, hogy a könnyebb, alacsonyabb alkoholtartalmú reduktív borok, a rozék és a gyöngyözőborok iránti érdeklődés határozottan növekszik.

trade logo 2x superbrands Érzékel-e új trendeket ízekben, fogyasztásban, vásárlási szokásokban?

– A vásárlási szokások változását illetően izgalmas kérdés – persze más termékfajtáknál is – az online vásárlások arányának az alakulása. Közismert, hogy a borok esetében ez az arány elenyésző. A járvány hatására viszont megnövekedett az online vásárlások aránya, még a borok esetében is (bár ezeknél még így is rendkívül alacsony). Tehát az lesz az érdekes, hogy a járvány elmúltával milyen szintre esik vissza, visszaesik-e egyáltalán, illetve a jövőben milyen növekedési ütemet fog mutatni.

trade logo 2x superbrands Látja-e itthon a fenntarthatóság elveinek is megfelelő új kiszerelések térhódítását?

– A fenntarthatóság egyre fontosabb a bortermelés területén is, de nem számolok valamilyen eget rengető változással. Az új kiszerelések jelen vannak a piacon, részarányuk nem túl magas, de némelyiké jól érezhetően növekvő (például a bag-in-boxé). Valószínűleg ezeknek a csomagolásfajtáknak a fogyasztó számára nyújtott értéke fogja eldönteni, hogy mennyire terjednek majd el. A boralapú termékek területén lehet hogy lesznek változások, vélhetően a nemzetközi tendenciák hazai leképeződésének megfelelően, de ezek sem lesznek nagyon markánsak. //

Kapcsolódó cikkeink