A különleges édességek is bekerülnek a Magyar Élelmiszerkönyvbe

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 12. 08. 13:10

Az édességek is bekerülnek a kétszintű Magyar Élelmiszerkönyvbe, amelynek emelt szintű irányelveivel a magasabb minőségű és a hagyományos magyar termékek népszerűsítése a cél – idézi a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) tájékoztatója a Bonbonetti csoport budapesti gyárában szerdán elhangzottakat, ahol az új előírásoknak megfelelő első szaloncukrokat már elkészítették.

A hungaricumnak tekinthető szaloncukrok közül a marcipán és vajkaramellás szaloncukrok minőségi előírásai készültek el elsőként az új édesipari termékekről szóló irányelvben. Ez is része annak a kétszintű szabályozásnak, amellyel a szaktárca átalakítja a Magyar Élelmiszerkönyv rendszerét. Erről a helyszínen Gyaraky Zoltán, a szaktárca főosztályvezetője beszélt.

A Magyar Élelmiszerkönyv olyan dokumentumgyűjtemény, amelyben a VM rendezi és rögzíti az élelmiszerbiztonsági és a minőségi elvárásokat. Ez a szabályozás kiegészült egy második, emelt szinttel, amely a magyar hagyományokra is utal, és a gyártókat magas minőségű termékek előállítására ösztönzi. Az emelt szintű irányelv előír bizonyos elvárásokat azokkal a gyártókkal szemben, amelyek a “különleges”, “különleges minőségű” vagy “prémium” megnevezéssel szeretnék ellátni terméküket.

Az első emelt szintű irányelvvel a mézfélék előállítását szabályozták a Magyar Élelmiszerkönyvben. A múlt évben elkészült a különleges minőségű lekvárokra és gyümölcsszörpökre vonatkozó irányelv. Most kerültek sorra a szaloncukrok, a keménycukorkák, a vajkaramella, a teasütemények és a mézes készítmények is. A szaktárca a különleges tejtermékekre, a kézműves sajtokra és a fűszerpaprikára vonatkozó irányelv kidolgozását is megkezdte.

A főosztályvezető kiemelte: fontosnak tartják a fogyasztói minőségtudatosság és a magyar termékekhez kötődő lojalitás megerősítését, illetve azt is, hogy a fogyasztók az elérhető áron kapható minőségi termékeket keressék a boltokban.

(munkatársunktól)

Kapcsolódó cikkeink