A KSH szerint egészségesebben táplálkozunk

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 07. 01. 00:01

Kevesebb zsiradék, több zöldség és gyümölcs: a KSH adatai szerint az utóbbi években közelebb kerültünk az egészséges étkezés arányait felvázoló élelmiszer-piramishoz.

Az egy évvel korábbi, illetve a hosszabb távú átlagos fogyasztáshoz viszonyítva közölt adatokat 2008-as élelmiszerfogyasztásunkról a KSH.
A 675 kilogrammos egy főre eső fogyasztás nagyjából átlagosnak mondható – eszerint fejenként 1,8 kilónyi élelmiszert eszünk naponta. Az összmennyiségen belül azonban valamelyest változtak az arányok, s általában az egészséges felé mozdultak el.
Az egészséges táplálkozás arányait felvázoló élelmiszer-piramis szerint étkezéseink bázisát a gabonaféléknek, kenyérnek, tésztának kell adnia. Ezeknek a KSH adataiban a liszt és rizs felel meg, melyek fogyasztása nagyjából változatlan maradt az elmúlt években. A piramis következő szintjét a zöldségek és gyümölcsök adják. Ezek hazánkban az összes élelmiszerfogyasztás csaknem harmadát adják, 2008-ban több fogyott belőlük, bár fogyasztásuk nagyban függ az éppen aktuális hazai terméstől. A gyümölcsök közt egyébként 80 százalékra nőtt a Magyarországon is termő fajták aránya.
Az élelmiszer-piramisban felfelé haladva a hús- és halfélék, tojás és tejtermékek – vagyis az állati eredetű élelmiszerek következnek. Ezek együttes fogyasztása csökkent 2008-ra, a húsok közt előtérbe került a soványabb húsú baromfi és nőtt a halfogyasztás, miközben sertés- és marhahúsból jóval kevesebb fogyott. A hazai tojásfogyasztás 2004 óta csökken, tejből és tejtermékekből ugyanakkor évről évre változó mennyiséget eszünk, ez 2008-ban körülbelül az átlagnak megfelelően alakult.
A piramis csúcsán foglalnak helyet a zsiradékok és az édességek. Ezekből még mindig túl sokat, viszont egyre kevesebbet fogyasztunk. Igaz, a csökkenés nem jelentős: ami a cukor- és mézfogyasztást illeti, az a 2007-es mélypontról újra növekedésnek indult. A zsiradékfogyasztást ugyanakkor továbbra is enyhén csökken, és a növényi eredetű zsiradékok nyernek egyre több teret. A szeszesitalok fogyasztása valamelyest visszaesett, a kategórián belül sörből és borból kevesebb, égetett szeszből több fogy.
Összességében elmondható, hogy tápanyag-fogyasztásunk még mindig jóval az optimális fölött van: 2008-ban fejenként naponta több mint 3000 kalóriát fogyasztottunk, ami 23 százalékkal több, mint az ajánlott mennyiség – írja a szabadfold.hu.
Kapcsolódó cikkeink