A középkategóriás szállodák fejlesztése lehet a nyerő

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 10. 08. 21:21

Miközben nemzetközi szinten egyre kedvezőbb hírek érkeznek a szállodai szektor fejlődéséről, a hazai szállodai és turisztikai beruházások egyelőre a reálisnál kedvezőtlenebb megítélés alá esnek.

A várható csődhullám és néhány látványos projekt bedőlése mellett végre itt az ideje a lehetőségekről is beszélni – vélik a BDO új hotel és ingatlan tanácsadó üzletágának ügyvezetői, akik szerint már a közeljövőben élénkülni fognak a hazai szállodai befektetések.
„A külföldi vendégek visszatérése nem csupán a kedvező áraknak köszönhető, hanem annak is, hogy egyértelmű élénkülés tapasztalható az európai üzleti és szabadidős utazások terén – magyarázza a kedvező tendencia okait Németh Richárd, a BDO Hotel és Ingatlan ügyvezetője. – Mindez már a közeljövőben a fejlesztői és tranzakciós piac szereplőinek érdeklődését is a szállodai befektetések irányába mozdíthatja el.”
A válság nyerteseinek nevezhetők az aránylag biztos és kiszámítható kereslet kiszolgálására specializálódott gyógy- és termálszállodák, ahol a visszaesés kevésbé volt drasztikus, ugyanakkor például a budapesti ötcsillagos szektorban a kiadható szobára eső árbevétel jelentősen visszaesett. Viszonylag jól szerepeltek azok a budapesti középkategóriás szállodák is, amelyeket erős hazai és nemzetközi szállodaláncok üzemeltetnek.
„A válság okozta, még kétségtelenül fennálló piaci és üzemeltetési nehézségek ellenére a szálloda ma is jó befektetés – hangsúlyozza Hegedűs Attila, a BDO Hotel és Ingatlan ügyvezetője. – A türelmes befektető a folyamatos cash flow mellett jól időzített exit esetén akár jelentős prémiumra is számíthat.”
A kelet-közép-európai régióban, így Magyarországon is jelenleg az ország- és szektorkockázati felárak következtében magasabb az intézményi befektetők hozamelvárása: míg ez az érték Bécsben 3,5 és 6 százalék között mozog, addig Budapesten eléri a 8 százalékot. A hazai élénkülés feltétele, amire a következő évben már komoly esély nyílik, hogy ez a – közben vélhetően csökkenő – hozam realizálható legyen.
A nyugati országokkal szemben itthon a viszonylagosan túlkínált ötcsillagos kategóriában kevés új fejlesztésről lehet tudni, ezek is elsősorban Budapesten zajlanak és jellemzően luxuskategóriás projektek 100 szoba alatti szobakapacitással. Az idén megnyitott szállodák (Achat, Zara, Courtyard – Marriott) példája azt mutatja, hogy a fejlesztői érdeklődés a középkategóriás, illetve a jövőben a 2-3 csillagos budget szegmens irányába tolódik el – írja a BDO nyomán a Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikkeink