A karácsonyi lakomára spórolnak a piacokon – A kereslet csökkenése túlkínálatot okoz a tojáspiacon

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 12. 04. 13:10

A karácsony előtt néhány héttel, az elmúlt években megszokottnál kevesebbet vásárolnak a piacokon. Mindez jól felmérhető a tojásfogyasztás változásaiból. A karácsony közeledte megbolygatta a tojáspiacot. Csakhogy az idén nem a kereslet növekedése, hanem csökkenése miatt a héten mérséklődnek a csillagászati, tojásonkénti 50 forintos árak. Míg a nagy áruházak lassabban reagálnak a változásra, addig a fogyasztói piacokon már az elmúlt hétvégén 3-7 forinttal csökkentek a korábban 35-50 forint körüli tojásárak.

A Baromfi Terméktanács (Btt.) véleménye szerint a mostani piacot a túlkínálat jellemzi, ami vélhetően a csökkenő vásárlóesővel is magyarázható. Még meg sem kezdődött a karácsonyi nagybevásárlás és sok családban most kénytelenek meg húzni a nadrágszíjat, hogy legalább az év végi ünnepi asztalra jusson. A tojástermelők abban bíznak, hogy az elkövetkező napokban emelkednek az árak, mások szerint erre hiába várnak.

A tojásárak további emelkedését támasztja az is alá, hogy az Agárgazdasági Kutatóintézet friss felmérése szerint, a korábban tervezettnél mintegy 10 százalékkal több tojótyúk férőhely van az országban. A Btt. őszi adatai szerint – hiába volt a kötelező tojóketreces átállás az országban, amitől hiányt vártak – az esztendő első kilenc hónapjában, a tavalyi 2,6 millió tojótyúknak szánt napos baromfinál 300 ezerrel többet kezdtek nevelni a gazdák. szerint jelenleg mintegy 4,7 millió tojótyúk van ma az országban, ennek is köszönhető, hogy az Európai Unióban Finnország után Magyarországon kapnak a legkevesebbet a gazdák a tojásért.

A magyar tojás száz kilójáért valamivel több, mint 38 ezer forintos nagybani árat fizetnek, a legjobban az olasz termelők járnak, ahol majdnem 70 ezer forintot ér ugyanennyi tojás. Úgy tudjuk, jelenleg Magyarországra Lengyelországból hoznak tojást, míg magyar tojást főként Németországba exportálnak. (munkatársunktól)

Kapcsolódó cikkeink