A jósprofesszor szerint újabb válság jöhet

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 10. 14. 15:12

A világgazdasági válságot megjósoló Nouriel Roubini, a New Yorki Egyetem professzora elmondta, hogy 40 százalék a valószínűsége a dupla-aljú recessziónak.

Az újbóli visszaesés valószínűsége 35 százalékról 40 százalékra növekedett a világ legnagyobb gazdaságában – mondta Roubini.

A második negyedévben az Egyesült Államok gazdasága 1,7 százalékos növekedést produkált, mely a negyedik negyedévre 1 százalékra csökkenhet – vélekedett a közgazdász. A növekedés olyan alacsony, hogy azt visszaesésnek fogjuk érezni, még akkor is, ha technikailag nem lesz recesszió – tette hozzá.

Az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Fed lassú növekedésre számít rövidtávon, ezért újabb monetáris könnyítést irányzott elő. A jósprofesszor vérszegény fellendülésre számít a fejlett gazdaságoktól.

A munkanélküliségi ráta 10 százalék körül van az Egyesült Államokban, a fogyasztói várakozások romlanak, és az emberek csökkentik kiadásaikat. A potenciális GDP-növekedési ráta 3 százalékos, de ettől a bővülés jelentősen elmarad, így nem lesz elegendő új munkahely – mondta a jósprofesszor. Így a visszaesés valószínűsége 40 százalékos – írja a Bloomberg nyomán a Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikkeink