A házi kertészkedők országa lett az USA

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 20. 12:55

Több millió ember fogott saját maga kertészkedésbe a 2008-as világválság kirobbanásakor az Egyesült Államokban, hogy ezzel is visszafogják kiadásaikat. Most úgy tűnik, ezek a házi kertészetek a recesszió végén sem tűnnek el, a globális élelmiszerár-emelkedés miatt ugyanis továbbra is megéri otthon termelni.

Mintegy 43 millió amerikai háztartás termelte saját maga a zöldséget és gyümölcsöt, vagy teljesen, vagy részben 2009-ben, ez 19 százalékos növekedés 2008-hoz képest – áll a nemzeti kertészeti egyesület jelentésében. A házi kertészetekre – mint vetőmagokra, gyümölcsfacsemetékre – költött összeg 2009-ben 20 százalékkal három milliárd dollárra emelkedett, s ez 2010-ben sem esett vissza.

Az amerikai mezőgazdasági ügyekért felelős minisztériuma folyamatosan indít kampányt annak érdekében, hogy az állampolgárok több zöldséget és gyümölcsöt egyenek. S az elmúlt évek tendenciái azt mutatják, hogy a lakosság több időt tölt otthon, vagy azért, mert munkanélküli, vagy azért, mert megspórolja a drága nyaralást, így van ideje a kertre – mondta a kertészeti egyesület munkatársa.


Úgy véli, azok, akik saját termesztésbe fognak, akár a televíziót nézik, akár felütnek egy újságot, vagy megnyitnak egy híroldalt az interneten azt látják, hogy minden úgy történik a fejük felett hogy azt nem tudják befolyásolni. Azt viszont igen, ami a hátsó kertben történik.

Az egyik magforgalmazó társaság, a W. Atlee Burpee & Co. szerint az amatőr kertészeknek eladott zöldségmagvak ugrásszerűen megemelkedtek: 30 százalékkal nőttek 2009-ben, s mintegy 15-20 százalékkal 2010-ben – írja az AP nyomán a Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikkeink