A hazai termelők várnák az 5 százalékos tojásáfát

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 02. 08. 11:58

Miközben egyre népszerűbbek a vidék ízét ígérő tanyasi tojások, addig az ipari termékek tojásai távoli kontinensekről is érkezhetnek. Európába mostanában nagy mennyiségi tojás érkezik indiai ólakból. Újra nehéz helyzetbe kerülhetnek a tojástermelők, mert csökkennek a termelői árak, és hosszú távon a fogyasztás visszaesésére is számítani lehet. A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége szerint a magyar tojástermelők helyzetét jelentősen javítaná, ha 27 százalékról 5 százalékra csökkenne az áfa.

tojas

Végh László a szövetségének elnöke úgy véli, hogy a mostani árcsökkenés mögött az egész Európai Uniót érintő túltermelés és a karácsonyi bevásárlások utáni általános kereslet-visszaesés áll. Az ágazat szereplői borúlátóak, mert várakozásaik szerint a tojásfogyasztás egész évre csökkenő pályára állhat.

Januárban mindig vissza szokott esni a tojásfogyasztás és ezzel együtt a karácsonyi ünnepek után az ár is. A fogyasztói árnál jobban csökkent a termelői-átvételi ár, s ez talán a hónap végére kiegyenlítődik ¬ nyilatkozta az elnök az egyik televíziós műsorban. Talán kiegyenlítődik ez a kereslet-kínálati viszony majd február végére. Ha nem, akkor Végh László szerint lehetnek nagyobb bajok is a szektorban.

Végh László szerint a tojástermelő szektort fehérítette az EKÁER szabályozás (a fuvarok és az áruk tényleges útja nyomon követhető), de mivel más országokban, ahonnan import érkezik, nincs EKÁER-rendszer, így még nem tökéletes a hatás. Igazából a megoldást az 5 százalékos áfakulcsra való levitel jelentené, magyarul az biztosan fehérítené az ágazatot és azt a növekedést meg tudná tartani, amit tavaly elért: a plusz 400 ezer letelepített tyúkot a meglévő 3,2 millió tyúk mellé. A szövetség elnöke szerint a cél az lenne, hogy legalább annyi tojást termeljenek, mint amennyit elfogyasztunk, hogy ne kelljen tojást behozni.

A KSH adatai szerint Magyarország 2015. január– október között csaknem 12 százalékkal kevesebb héjas tojást és 35 százalékkal kevesebb friss tojást vásárolt a nemzetközi piacról, mint egy évvel korábban. Csirke tenyésztojásból két százalékkal, pulyka tenyésztojásból pedig 23 százalékkal importáltunk többet a vizsgált időszakban. Közben a héjas tojás exportja 15 százalékkal nőtt. A héjas tojás külkereskedelmének egyenlege mennyiségben negatív, míg értékben pozitív volt a megfigyelt időszakban.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) megfigyelés szerint Magyarországon az étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára (21,13 forint/darab) 11 százalékkal csökkent 2016 3. hetében az előző év ugyanezen hetének átlagárához viszonyítva.
Az Európai Bizottság adatai szerint a közösségben az étkezési tojás ára, száz kilónként 125 euró volt 2016 első három hetében, ami öt százalékkal maradt el az egy esztendővel korábbinál. Az Európai Unió tojás importja 37 százalékkal, 17,2 ezer tonnára nőtt 2015. I–XI. hónapban az előző esztendő azonos időszakához viszonyítva. A tojás mostanára kontinenseken át közlekedő termék lett. Az import döntő része (33 százalék) Indiából érkezett,összesen 5,7 ezer tonna 2015 első tizenegy hónapjában, ami 12 százalékkal több, mint 2014 azonos hónapjaiban volt. Jelentősen visszaesett a tojásimport az USA (–35 százalék) és Svájc (–22 százalék) irányából. A behozatalban a tojáspor és a tojáslé aránya a legnagyobb, friss tojást egyre kisebb mennyiségben szállítanak a közösségbe. Az EU tojás exportja 18 százalékkal, 253,3 ezer tonnára nőtt 2015 első tizenegy hónapjában az előző év hasonló időszakához képest. A legnagyobb célpiacok – Japán (27 százalék részesedés az exportból), az USA (17 százalék) és Svájc (15 százalék) – együttesen 147,6 ezer tonna tojást vásároltak a közösségtől. Jelentősen csökkent a kiszállítás Oroszországba (–56 százalék) és Angolába (–45 százalék). Ezzel szemben az Egyesült Arab Emírségek irányába 79 százalékkal bővült a tojástermékek exportja. A kivitel meghatározó részét a tojásfehérje és a friss tojás tette ki.

A tágabb összefüggésekre utalva az is olvasható az AKI tojástanulmányában, hogy a brazíliai sertés- és baromfitenyésztők szövetségének (ABPA) felmérése szerint a brazil tojástermelés 2015-ben elérte a 39,5 milliárd darabot, ami az előző évihez képest 6,1 százalékos növekedést jelentett. Az országban az egy főre vetített tojásfogyasztás 192 darab volt 2015-ben, ami 5,3 százalékkal haladta meg a 2014. évit (182 darab). Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) jelentése szerint az országban 11 százalékkal kisebb volt az étkezési tojás kibocsátása 2015 novemberében, mint egy évvel korábban. Az előrejelzések szerint a termelés visszaesésében szerepet játszik a tojótyúkállomány 9 százalékos csökkenése. A termelők várhatóan fokozatosan bővítenék az étkezési tojás kibocsátását az idén.
Az USA héjastojás- és tojástermék exportja 47 százalékkal alacsonyabb volt 2015 novemberében, mint az előző év hasonló időszakában. A visszaesés oka, hogy csökkent a kivitel Mexikóba, Japánba, Hongkongba és Kanadába. A Mexikóba irányuló export 54 százalékkal volt kisebb az előző év novemberében, mint 2014 azonos hónapjában. (munkatársunktól)

Kapcsolódó cikkeink