A harmadik negyedévben 2,2 százalékkal nőtt az euróövezeti GDP negyedéves bázison

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2021. 11. 16. 11:03

A harmadik negyedévben az előzetes becslésnek megfelelő 2,2 százalékkal nőtt az euróövezeti bruttó hazai termék (GDP) az előző negyedévihez képest az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat keddi jelentése alapján.

 

g

 

Az euróövezet bruttó hazai terméke az első becslésnek megfelelő 2,2 százalékkal nőtt a szeptemberrel zárt harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest, a 2,1 százalékos második negyedévi negyedéves növekedés után.

Az első negyedévben 0,3 százalékkal csökkent az euróövezeti GDP negyedéves bázison. Az euróövezeti GDP a tavalyi második negyedévben esett vissza a legnagyobb mértékben, negyedéves bázison 11,8 százalékkal, amit a harmadik negyedévben 12,4 százalékos növekedés követett.

Az Európai Bizottság az éves euróövezeti GDP-növekedést 5 százalék körülire várja olyan növekedési kockázatok függvényében, mint az energiaárak alakulása, az emelkedő infláció, a termelőipar beszállítói láncaiban makacsul kitartó fennakadások, valamint a járvány esetleges ismételt elharapózása.

Az Európai Unió 27 tagállamának bruttó hazai terméke az Eurostat második becslése szerint 2,1 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben a második negyedévi 2,0 százalék után.

Éves bázison az euróövezeti GDP-növekedés a szeptemberrel zárt harmadik negyedévben 3,7 százalékos volt, az uniós pedig 3,9 százalékos. A második negyedévben az euróövezet bruttó hazai terméke 14,2 százalékkal, az Európai Unióé pedig 13,7 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.
Az Eurostat számára rendelkezésre álló adatok alapján a harmadik negyedévben Románia érte el a legnagyobb éves GDP-növekedést, 8,0 százalékosat. Magyarország harmadik negyedévi GDP-növekedése éves bázison 6,1 százalék volt, a litván növekedés pedig 5,0 százalékos. A magyar gazdaság a második negyedévben 17,3 százalékkal nőtt 2020 második negyedévéhez képest, a román gazdaság pedig 13,8 százalékkal. Lengyelország a harmadik negyedévben 5,3 százalékos, a másodikban 10,9 százalékos éves GDP-növekedést ért el. A csehországi növekedés a harmadik negyedévben 2,8 százalékos, a másodikban 8,1 százalékos volt éves bázison.

A német gazdaság a harmadik negyedévben 2,5 százalékkal nőtt éves bázison, a francia 3,3 százalékkal, az olasz 3,8 százalékkal, a spanyol pedig 2,7 százalékkal. A második negyedévi éves GDP-növekedés Németországban 9,9 százalékos, Franciaországban 18,8 százalékos, Olaszországban 17,0 százalékos, Spanyolországban pedig 17,5 százalékos volt. (MTI)

Címkék: , ,

Kapcsolódó cikkeink