A háború sodra

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 05. 20. 09:32

Íme néhány a sokezernyi HoReCa-történetből, amelyeket az ukrajnai háború írt és a világsajtó közreadott.

McDonald’s Bácsi (restaurantdive.com)

Az Ukrajna elleni orosz támadások eszkalációjával a nagy étteremláncok megkezdték oroszországi egységeik ideiglenes bezárását, illetve megszüntették az ott működő franchise-bérlők központi támogatását – olvassuk rendre a részleteket az amerikai szakmai médiában.

A Yum Brands (Pizza Hut, KFC) volt az első, amelyik március 7-én beszüntette üzleti tevékenységét Oroszországban, ami dominóhatást váltott ki a rivális láncok között – másnap a McDonald’s és a Starbucks függesztette fel működését, majd még a héten a Papa John’s, a Burger King és a Panda Express is.

A láncok azonban nem egyforma módon tették meg az első lépéseket, főleg, mert az országban lévő egységeik tulajdonhányada, illetve franchise-státusza eltérő. Az orosz éttermek bevétele a legtöbb óriáslánc globális bevételének sokszor igen kis hányadát adja, a Starbucks 133 egysége például 1%-ot. A McDonald’s 847 üzlete viszont 9%-ot, így a működés beszüntetése nekik havi 50 millió dollárba kerül.

Hamarosan nyitunk, hirdeti az első Ványa bácsi étteremnél a tábla – a logóval sem kellett sokat kínlódni

A láncok állásfoglalását társadalmi és politikai kérdésekben mind vendégeik, mind a befektetők árgus szemekkel figyelik, így néhány száz étterem bezárása csekély ár lehet hírnevük és fogyasztóik megtartásáért.

Sok vállalat döntése, hogy felfüggeszti a működését Oroszországban talán a külföldi közvélemény rájuk gyakorolt példátlan nyomása eredményeként született – figyelmeztet Oroszország egyik leggazdagabb üzletembere –, nyitva kellene nekik tartani a visszatérés lehetőségét!

Biztosan vissza is térnek, addig meg az orosz „kollégák” leleményesen, kis befektetéssel kialakítják saját hamburgerezőiket, mint például a McDonald’s-ből a képünkön látható első Ványa bácsit.

Szemellenzővel (CNN)

Több ezer mérföldre Ukrajnától a New York-iak is próbálják kimutatni együttérzésüket a megtámadottakkal, ám sokszor primitív eszközökkel. A korábban rendkívül népszerű, mindig tele Russian Samovar étteremnek február vége óta özönlenek a gyűlölet-mailek, acsarkodó telefonok, és a hely forgalma 60%-kal csökkent. Ahogy szinte ilyenkor mindig, a gyűlölködőknek itt sincs fogalmuk arról, mit szidnak – tulajdonos Vlada von Shats aktívan támogatja Ukrajnát, férje ukrán, gyerekei félig oroszok, félig ukránok.

Denis Woychuk is ideges, hogy éttermének viccesen a KGB nevet adta (ez a Kraine Gallery Bar rövidítése), a fenyegetések miatt azt tervezi, hogy a Kraine szó elé biggyeszt egy U-betűt).

Néhány háztömbbel arrébb a Veselka ukrán étteremben sorban állnak a vendégek a vacsoráért; együttérzésüket egy tál borscs és néhány pirog mellett fejezi ki. Jason Brichard tulajdonos segélyt is gyűjt az ukránoknak.

A CNN arról is tudósított, hogy a Stalichnaja vodkát átnevezik Stolira.

A pokol pultja mögött (Drinks International)

A sors kegyetlen játéka, hogy a „The worlds 50 best…” projektben tavaly a legígéretesebb 50 újonnan felfedezett bárja közé került kijevi Parovoz Speak Easy bar menedzser-mixere, Dima Shovkoplias már Molotov koktélokat kever Odesszában az „otthoni” Old Fash­ionedek és Martinik helyett!

Vajon mi lesz Dima utolsó koktéljában?

Shovkoplias a Drinks International újságírójának elmesélte, hogy Kijevben olyan házban lakott, amelynek nincs óvóhelyként használható pincéje, ezért az első bombázások után családjával együtt azonnal elindult a felesége szüleihez, de Odesszát semmiképp nem hagyja el, harcolni fog.

Testvérnépek (RTR Planeta)

Belenéztünk a közszolgálati jellegű orosz tévécsatorna hírműsorába, amely bemutatott egy falut Ukrajna és a donyecki „népköztársaság” határán, ahol az utóbbi kikiáltása után sokaknak váltak a rokonai egyik pillanatról a másikra „külföldivé”. Jelenleg az ukrán részen az is nehézségeket okoz, hogy a falu egyetlen élelmiszerboltja a másik oldalon van, az orosz katonák ezért gyakrabban hajlandóak megnyitni a határ(kerítés-ajtó)t.

Ugyanebben a hírblokkban szakértők elemezték, hogy az Oroszországba irányuló export elmaradása mekkora károkat okoz az olasz olívaolaj- és bortermelőknek. //

Kapcsolódó cikkeink