A háború a konzervdoboz-gyártást is érzékenyen érinti

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2022. 05. 12. 11:14

Veszélyezteti a hazai konzervipari cégek göngyölegellátását az ukrajnai Mariupolban található acélmű lerombolása, mivel a vállalat beszállítója volt a konzervdobozok alapanyagául is szolgáló, hengerelt acéllemezeket és terméket gyártó európai társaságoknak – írja az agrarszektor.hu. A konzervipari cégek az ukrán acélgyár termelésének kiesése miatt további konzervdoboz-drágulástól, illetve átmeneti göngyölegbeszerzési gondoktól tartanak a nyártól induló új zöldség- és gyümölcsfeldolgozási szezonban.

 

A mariupoli acélmű lerombolása a konzervgyártás alapanyagbeszállítását veszélyezteti

Komoly aggodalmakat okoznak a magyar konzerviparban a mariupoli háborús események, mivel az ottani acélmű orosz lerombolása a hazai vállalatok tevékenységére is kihathat – közölte az agrárszektor.hu-val Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke. Az ukrán acélgyár ugyanis jelentős beszállítója volt azoknak az európai cégeknek, amelyek hengerelt acéllemezeket gyártanak, illetve azokból különböző termékeket – például konzervdobozokat – készítenek.

A mariupoli acélmű termelésének kiesése azzal a veszéllyel járhat, hogy a hazai konzervipari társaságok a nyártól induló idei zöldség- és gyümölcsfeldolgozási időszakban nehezebben juthatnak göngyölegekhez. A cégek Sebesta Péter szerint arra törekednek, hogy a szezon kezdetére a konzervdobozok – és az üveggöngyölegek – nagy részét beszerezzék, illetve tradicionális beszállító partnereikkel olyan szerződéseket kössenek, amelyek a hiányzó csomagolóanyagok későbbi biztonságos megérkezését garantálják. A vállalatok most is ezt a gyakorlatot követik, és szükséges göngyölegeik beszerzéséről igyekeznek gondoskodni, de az orosz-ukrán háború következményei miatt előfordulhat, hogy zavarok lépnek fel az európai csomagolóanyag-ellátási láncban is.

A háborús konfliktus másik negatív következménye az lehet, hogy a konzerviparban felhasznált fémdobozok tovább drágulnak. Iparági információk szerint a göngyölegárak jelentős emelkedése az általános világpiaci alapanyagár-növekedési trend részeként már tavaly elkezdődött, és a háború hatására most tovább fokozódhat. A cégeknél alkalmazott konzervdobozok egy év alatt 50-70 százalékkal drágultak, és ma már előfordulhatnak olyan termékek, amelyeknél a dobozár akár a termelési költségek felét is kiteheti. Mindez tovább erősíti az iparágban is megmutatkozó áremelési kényszert, amely más költségtényezők folyamatos növekedése miatt is nehéz helyzetet teremt a vállalatok számára – húzta alá Sebesta Péter. (agrarszektor.hu)

 

Kapcsolódó cikkeink