A gyógyszállodák a legnépszerűbbek

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 02. 05. 08:00

2008. január–novemberben – 2007 azonos időszakához viszonyítva – a kereskedelmi szálláshelyeken a külföldi és belföldi vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma egy százalékkal csökkent. A szálláshelyek árbevétele folyó áron fél százalékkal mérséklődött.2008. november végéig 3,3 millió külföldi vendég 9,479 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma egy százalékkal emelkedett, miközben a vendégéjszakák száma két százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A hat legnagyobb küldő ország közül Németországból, Ausztriából, az Egyesült Államokból és Olaszországból érkeztek kevesebben, míg Nagy-Britannia és Románia esetében jelentősen bővült a forgalom. A lengyel, a cseh, a norvég, továbbá az orosz vendégforgalom növekedése számottevő, amíg a francia és a spanyol vendégek száma folyamatosan csökkent. A külföldivendég-forgalom közel 80 százalékát realizáló szállodákban az eltöltött vendégéjszakák tekintetében a három- és az ötcsillagos kategóriában lényegében stagnált, az összes többinél mérséklődött az igénybevétel.
Az időszak folyamán a kereskedelmi szálláshelyek 3,853 millió belföldi vendéget és 9,365 millió belföldivendég-éjszakát regisztráltak. A vendégek száma két százalékkal emelkedett, míg a vendégéjszakáké lényegében nem változott. A belföldivendég-forgalom 62 százalékát fogadó szállodákban két százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma az előző évhez viszonyítva, a négy-, valamint az ötcsillagos egységekben 10, illetve 16 százalékos volt a bővülés. A belföldi vendégek körében népszerű – a vendégéjszakák 15 százalékát regisztráló – panziók esetében kétszázalékos mérséklődést mértek.
A különböző utazási célok közül a hivatalos célból, illetve a konferenciára, kongresszusra érkezők együttes aránya 31 százalék. A szabadidejük eltöltése miatt utazók 11 százalékának elsődleges célja az egészségturizmus volt. A szállodai vendégforgalom 31 százaléka a gyógy- és wellness-szállodákba irányult, az utóbbiak bel- és külföldivendég-forgalma kiemelkedően dinamikusan fejlődött. A kereskedelmi szálláshelyekre érkező vendégek többsége egyénileg foglalta le szállását, csupán 29 százalékuk vette igénybe az utazási irodák segítségét. Az elektronikus úton bonyolított szállásfoglalás egyre jelentősebb az utazók körében (28 százalék).
Az elmúlt tizenegy hónap alatt a szállodák átlagosan 50 százalékos, ezen belül a gyógyszállodák kiugróan magas, 63 százalékos szobakihasználtsággal működtek, mindez azonban kismértékben elmarad az előző év azonos időszakában mért értéktől.
A Balatonon és Budapesten eltöltött vendégéjszakák száma január–novemberben 2, illetve 3 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban. A statisztikai régiók közül a vendégforgalom Nyugat-Dunántúlon és Dél-Alföldön haladta meg az előző év azonos időszakának szintjét.
A kereskedelmi szálláshelyek összesen 229 milliárd forint bruttó árbevételt értek el a vizsgált időszakban, ez folyó áron fél százalékkal maradt el az előző év azonos időszakában mért értéktől, ezen belül a szállásdíjbevétel 131 milliárd forint volt. A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 14 941 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó bruttó árbevétel (REVPAR) pedig 7435 forint volt. Egy évvel korábban ugyanez az érték 14 897, illetve 7571 forint volt. 2008-ban a szállodai szobák átlagára májusban (16 234 forint), az egy kiadható szállodai szobára jutó bruttó árbevétel értéke pedig augusztusban (8814 forint) volt a legmagasabb. A szálláshely- és vendéglátó-szolgáltatások 2008. január–novemberre számított árindexe közel 8 százalékos növekedést jelzett az egy évvel korábbi szinthez képest.

Kapcsolódó cikkeink