A gyerekek mutatnak példát a kiegyensúlyozott étkezésben

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 12. 14. 11:13

Mind a 14 év alatti Z*, mind a 30-40-es X generáció megfelelően tájékozott, de a Z generáció harmonikusabban étkezik.

Bár a gyerekek kiegyensúlyozottabban esznek és többet is mozognak, a szülők nem mutatnak elég példát nekik az egészséges életmód terén– derül ki a Nestlé NUTRIKID friss, generációs felméréséből.

Az őszi kutatás arra kereste a választ, milyen alapvető különbségek vannak a szülők és a gyermekek étkezési szokásaiban, és vajon elméletben és gyakorlatban ki mennyire törekszik a kiegyensúlyozott életmódra. A közel 2000 diák és szülő részvételével végzett online felmérésből kiderült: mind a 14 év alatti Z, mind a 30-40-es X generációnak sokat kell tanulnia az egészséges életmódról.


A NUTRIKID friss felméréséből kiderül, hogy az étkezési szokásokat tekintve a szülők inkább csak tudják, hogy mi lenne a helyes választás, a gyakorlatban viszont nem étkeznek kiegyensúlyozottan. Ezzel szemben a gyerekek jobban tudják és követik is az egészséges étrend és életmód szabályait. A megkérdezett gyermekek és felnőttek közel háromnegyede naponta fogyaszt gyümölcsöt és valamilyen tejterméket. A gyermekek minden nap esznek meleg ételt, a felnőttek ezzel szemben döntően csak szendvicset fogyasztanak, és bár a belevalókat kiegyensúlyozottan választják, étrendjük így mégsem elég változatos és harmonikus.

„A gyerekek mindennap látják a szüleik életét, szokásait, elhízással kapcsolatos problémáikat és egészségi gondjaikat is. Talán ennek is köszönhető, hogy a kövérség már gyerekkorban is ellenérzést vált ki, amit az általános iskolás generáció nemcsak az egészségtelenséggel azonosít, de rossz társas viszonyok okozójának is tekint, ezért igyekszik tudatosan elkerülni. Ez a fajta tudatosság tetten érhető a Nutrikid kutatás kérdéseire adott válaszaikban, és kiegyensúlyozott étkezési szokásaikban.” – foglalja össze Tari Annamária szakpszichológus, aki szerint a mostani gyermek Z generációnak, és a szüleikből álló X generációnak bőven van dolga a harmonikus életmód kialakítása terén.

A NUTRIKID felmérésből az is kiderült, hogy a Z és az X generáció egészséges életmóddal kapcsolatos ismeretei is merőben más forrásból származnak. Míg a gyermekek az iskolából, addig a felnőttek az online és a nyomtatott sajtóból tájékozódnak e téren. „A gyakorlati tapasztalatra és példamutatásra épülő tudás értékesebb és hitelesebb is a gyermekek számára, mint az internetről szerzett, sokszor ellentmondásos információhalmaz. A szülők, a pedagógusok rendkívül sokat tehetnek azért, hogy a jövő generációja egészségesen nőjön fel, és teljes értékű felnőtté váljon.” – hangsúlyozza Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

A gyerekek a kiegyensúlyozott életmód másik alappillére, a mozgás tekintetében is példamutatóak. Bár a gyermekek – a felnőttekhez hasonlóan – szabadidejükben sokat néznek TV-t, és hallgatnak zenét, szüleiknél jóval többet mozognak. A gyerekek több mint 50%-a leggyakrabban sportolással tölti szabadidejét, míg a szülőknek csupán a 25%-a mondhatja el magáról ugyanezt. Náluk messze az olvasás, internetezés vezet a szabadidős tevékenységek között.

Jó hír azonban, hogy egy 2 km-es távolság megtételére a legtöbben a sétát, vagy a kerékpározást, tehát valamilyen mozgásformát választanának a kényelmesebb megoldást jelentő autó, vagy tömegközlekedés helyett. A megkérdezettek fele inkább sétálna, a gyerekek 40%-a, a felnőttek 32%-a pedig biciklire pattanna.

A felméréshez szorosan kapcsolódott a Nestlé NUTRIKID ősszel futó pályázata is.

Test-súlyos problémák, kreatív megoldások
A kreatív alkotópályázaton általános iskolások az egészséges életmód jegyében alkottak. Az országos felhívásban a diákoknak egy általuk megfogalmazott egészséges életmóddal kapcsolatos nehézségre kellett választ keresniük rövidfilm vagy képregény készítésével. A beérkezett 144 pályamunka tanulsága szerint a gyerekek által leggyakrabban megfogalmazott probléma az elhízás, illetve a mozgáshiány, a kiegyensúlyozott életmódot pedig alapvetően a rendszeres testmozgással és a gyümölcsök fogyasztásával azonosítják.

A Nestlé pénzjutalommal díjazta kategóriánként a legjobb 3 pályamunkát, amelyet a nyertes iskolák alapítványai használhatnak fel egészséges életmóddal kapcsolatos tevékenységre.

Kapcsolódó cikkeink