A GVH elnök szerint nem jogellenes, ha egy áruház megemeli egyes termékei árát, hogy kompenzálja az ársapka miatti kiesést

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 12. 20. 12:00

Rigó Csaba Balázs a Magyar Nemzetnek arról beszélt,  hogy válsághelyzetekben a független hatóságoknak is van tennivalója. Úgy véli, az nem jogellenes, ha egy áruház megemeli egyes termékeinek árát,  hogy kompenzálja azt a kiesést, amit az ársapkás árucikkek forgalmazása okoz, az már más kérdés, hogy etikus és korrekt-e.

Morálisan kifogásolható a kompenzáció, jogilag nem

“Az ársapkák bevezetése az infláció jelentős megugrására mint rendkívüli helyzetre adott kormányzati válasz volt. Az intézkedés célja egyértelmű, kivezetésének ideje pedig – mint azt az üzemanyagoknál láthattuk – minden bizonnyal a piaci viszonyok függvénye. Vagyis a lépés átmeneti jellegű és illeszkedik abba a nemzetközi gyakorlatba, amely az állami beavatkozás gyakorlati sarokköveit jelöli ki különféle rendkívüli helyzetekben. Ilyenkor erős és cselekvőképes államra van szükség, de válsághelyzetekben a független hatóságoknak is akad tennivalója”

– mondta a GVH-elnök.

„Elemezzük azt, hogy a kereskedelmi ágazat egy-egy részében miért ugranak meg az árak: a nemzetközi folyamatok, az importkitettség, az árfolyamok alakulása, esetleg a nyersanyagkínálat miatt tapasztalható-e a drágulás vagy a résztvevő vállalatok jogellenes magatartása, összebeszélése, kartellje miatt. Ha utóbbira utaló jeleket tapasztalunk, azonnal lépünk”

– árulta el a lapnak.

 

 

Kapcsolódó cikkeink