A görögök és a nagyvilág

Szerző: trademagazin Dátum: 2008. 02. 29. 08:00

A görögök roppant hagyománytisztelő fajta, és gasztronómiai szokásaikat illetően konzervatívok – állítja Dávid Attila, az egyik legjobb helyi görög étterem, a budapesti Taverna Dionysos séfje. Attila joggal tartja éttermüket autentikusnak – egyrészt, mert tudását az anyaországban szerezte és fejleszti 14 éve folyamatosan, másrészt, mert az étlapon kizárólag valódi, nem a „magyar ízléshez alakított” görög fogások szerepelnek.
Szerinte a magyarok, hellászi nyaralásukból visszatérve, szívesen eszik az ott próbált ételeket, de az átlag gurmand is élvezi a görög konyhát, hiszen az ételek sok mai étkezési trendnek is megfelelnek: egészséges alapanyagokból készülnek, és jelentős hányadukat kis adagokban fogyasztják. Ami a görög vendéget a magyartól még mindig megkülönbözteti, az az étkezés stílusa. Míg a magyar egy-egy fogás befejezése után eszi a következőt, a görög éttermi asztalokon az el nem fogyasztott, többnyire könnyű fogások, saláták akár az étkezés végéig ott maradnak. Azaz a vendégek sokáig, kényelmesen úgy esznek, hogy folyamatosan isznak is.
Feltehetően a konzervatív hozzáállásnak köszönhetően, a hellén vendéglátásra a világ gasztronómiájának változása kevés hatással volt, talán a tálalás, díszítés területén változott valamennyit „a” görög étterem.

Kapcsolódó cikkeink