A folyamatos kihívások ellenére a magyar gazdaság ellenállóképessége jó

Szerző: STA Dátum: 2023. 03. 31. 10:30

A folyamatos kihívások és válságok ellenére a magyar gazdaság ellenállóképessége, teljesítménye kifejezetten jónak mondható – jelentette ki a Pénzügyminisztérium (PM) államtitkára pénteken Budapesten.

(Fotó: Pixabay)

A Menedzserszövetség által szervezett Menedzserek a társadalomért – Fókuszban a jövő! című konferencián Tóth Tibor kiemelte: tavaly a magyar gazdasági növekedés üteme elérte a 4,6 százalékot, miközben az Európai Unió átlaga 3,5 százalék volt. A kormány várakozásai szerint a gazdaság idén 1,5 százalékkal bővülhet, miközben uniós szinten „pozitív nullás” gazdasági növekedés várható. Rámutatott, hogy bár a költségvetési stabilitás tartása érdekében idén az állami beruházások mértéke csökken, ugyanakkor a vállalkozói és a külföldi működőtőke beáramlás továbbra is erős lesz, így a gazdaság 2024-től visszatérhet a 4 százalékos növekedéshez.

Tavaly 92 külföldi cég döntött magyarországi beruházás mellett, ezeknek a befektetéseknek a teljes összege elérte a 6,5 milliárd eurót

Az államtitkár szerint idén már most márciusban kijelenthető, hogy a működőtőke beáramlás 2023-ban megint rekordot fog dönteni, mindez pedig további lendületet ad a növekedéshez. A gazdaság bővülésének másik fontos tényezője a munkaerőpiac, ahol a foglalkoztatottak száma eléri a 4,7 milliót, a munkanélküliség pedig 3,8 százalék körül van. Ez a „kvázi teljes foglalkoztatási szint” fenntartható a PM számításai alapján – mondta az államtitkár.

Tóth Tibor kijelentette, jelenleg a legnagyobb kihívás az infláció

Az infláció elleni küzdelem az elsődleges célja a gazdaságpolitikának, amelynek ugyanakkor arra is választ kell adnia: „hogyan tudunk hatékonyan harcolni az infláció ellen úgy, hogy közben a gazdasági növekedést megőrizzük”. Közölte, az infláció januárban érte el a csúcspontot. Innen az év első felében lassabb, az év második felében drasztikusabb csökkenés várható, így érhető el év végére az egyszámjegyű infláció a PM számításai alapján – mondta Tóth Tibor. Hozzátette, az idén fontos cél továbbá a költségvetési hiány mérséklése 3,9 százalékra és az államadósság csökkentése is.

MTI

Kapcsolódó cikkeink