A fokozott gyümölcs- és zöldségfogyasztás jótékonyan hat a fiatalok közérzetére
A fokozott gyümölcs- és zöldségfogyasztástól a fiatalok nyugodtabbnak, boldogabbnak és energiával telibbnek érezhetik magukat a mindennapokban – derült ki az új-zélandi Otago Egyetem munkatársainak tanulmányából.
A British Journal of Health Psychology című folyóiratban közölt tanulmány készítői a fiatalok napi közérzete és ételfogyasztása közötti összefüggést vették górcső alá. A vizsgálat összesen 281 olyan fiatal felnőtt bevonásával készült, akiknek átlagéletkora húsz év volt. A résztvevők internetes naplót vezettek napi táplálékbevitelükről 21 egymást követő napon át. Ezt megelőzően egy kérdőívet töltöttek ki a korukra, nemükre, etnikai hovatartozásukra, testsúlyukra és magasságukra vonatkozóan. Azokat, akik korábban táplálkozási rendellenességgel küzdöttek, automatikusan kizárták a tanulmányból.
A vizsgálat ideje alatt a résztvevőknek minden este értékelniük kellett a napi közérzetüket: kilenc pozitív és kilenc negatív melléknév közül válogatva. Emellett be kellett számolniuk arról, hogy mennyi gyümölcsöt és zöldséget – leszámítva a különböző ivóleveket és aszalt változatokat -, valamint az egészségtelen ételek kategóriájába sorolt kekszet, süteményt és burgonyás ropogtatnivalót fogyasztottak el aznap – olvasható a ScienceDaily ismeretterjesztő hírportálon.
“Azokon a napokon, amikor a résztvevők több gyümölcsöt és zöldséget ettek, sokkal nyugodtabbnak, boldogabbnak és energiával telibbnek érezték magukat, mint általában” – húzta alá az Otago Egyetem munkatársaként dolgozó Tamlin Conner. Az ok-okozati kapcsolat megértése érdekében – vagyis, hogy az egészségesebb ételek fogyasztása okozta-e a pozitív közérzetet, vagy fordítva -, a kutatók további elemzéseket végeztek és arra jutottak, hogy a gyümölcs- és zöldségfogyasztással megjósolható volt a másnapi pozitív közérzet kialakulása. Ezek az eredmények az egyének testtömegindexétől függetlenül érvényesek voltak.
A szakemberek szerint a fiataloknak naponta nagyjából hét-nyolc adag tenyérnyi gyümölcsöt és zöldséget kellene enniük ahhoz, hogy jelentős pozitív változást tapasztalhassanak a közérzetükben. A kutatók ugyanakkor rámutattak arra, hogy a tanulmány ugyan ígéretes összefüggést mutat az egészséges táplálkozás és a jó hangulat között, de további vizsgálatokra lesz szükség az eredmények alátámasztásához. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Tízből hat magyar naponta vásárol kenyeret egy felmérés szerint
Tízből hat magyar naponta vásárol kenyeret, egy átlagos háztartás 1,6…
Tovább olvasom >Búzafronton nyugatról keletre haladva egyre romlik a helyzet
Erős kettősség jellemzi Magyarországot a búzafronton: míg az ország nyugati…
Tovább olvasom >Az idén végre lesz hazai kajszi- és őszibarack
A legtöbb nyári gyümölcsből valamivel jobb termés várható, mint az…
Tovább olvasom >