A fenntarthatóság és a versenyképesség az agrárium ösztönzői – a CSR Délután tanulsága

Szerző: Gáspár Kinga Dátum: 2022. 07. 21. 10:11

A 2022. július 19-én szervezett CSR Délutánon, a CSR Hungary és a Hipp Kft. társadalmi felelősségvállalásról és fenntartható mezőgazdaságról szóló eseményén, Hanságligeten a fenntarthatóság és a versenyképesség mint az agrárium ösztönzői téma volt a fókuszban.

A CSR Hungary és a Hipp Kft. közös eseményén a fenntarthatóság volt a fő téma

Takács Júlia, a CSR Hungary alapító-ügyvezetője elmondta:

„Az évi csúcstalálkozók célja, hogy a fenntartható gyakorlatokat (Cél: egyensúly a gazdaság, a társadalom és a környezet között) integráljuk a mindennapi üzleti működésbe. Az SDG (Fenntartható Fejlesztési Célok) elérése érdekében is, ami magasabb szintű életminőséget is biztosít helyi szinten. Valamint, hogy kialakítsuk Magyarországon az ESG (felelős fenntartható vállalatirányítás) alapelveinek gyakorlati hátterét. Különösen fontosnak tartjuk a CSR Hungary részéről, hogy ne csak Budapesten tartsunk ilyen témájú eseményeket. A CSR Délutánok Magyarország minden részén megfelelő keretet adnak ahhoz, hogy megismerve a helyben működő vállalkozások problémáit és fenntartható megoldásait, mintaként szolgálva saját vagy más iparágakban tevékenykedő cégek számára is. Fókuszban a gyakorlat, a mindennapok…”

Takács Júlia, a CSR Hungary alapító-ügyvezetője

A fenntartható (néhol önfenntartó is) élelmiszerbiztonság a COVID és az orosz ukrán háború miatt „léket kapott: megbomlott az ellátási lánc rendszere, hisz a világ lakosait folyamatosan megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszerrel nem vagyunk képesek ellátni. Sőt mélyültek a meglévő konfliktusok..
Gondoljunk arra, hogy az éghajlatváltozásra rendkívül érzékeny mezőgazdasági rendszerek hogyan tudják most kezelni mind ezek mellett az egyre szűkülő víz-és földkészleteket. Az egyre ingatagabb, magasabb élelmiszerárakat….

Ezért fontos, hogy helyi szinten milyen működő, gyakorlati példákat ismerünk meg. A Hipp története nem néhány éve kezdődött. A HIPP út gerince a biodiverzitás , a természeti erőforrások tisztelete. Gondolva a Holnapra is!

Dr. Bódi Csaba, a HIPP Termelő és Kereskedelmi Kft. ügyvezetője kiemelte:

„A HiPP filozófia „A legjobbat a természettől, a legjobbat a természetnek”. Célunk olyan egészséges és finom bio-bébiételek gyártása, melyek megfelelnek a legújabb táplálkozástudományi előírásoknak, kiváló minőségűek és harmóniában vannak a természettel.

HiPP követelmény a hiteles tevékenység. A folyamatosan magas minőségi szintű gyártással elkötelezettek vagyunk az ügyfelek iránt. Bizalmat és tiszteletet nyújtunk partnereinek. Az innovatív, fenntartható termékek segítik a fenntarthatófogyasztásmegerősítését. A HiPP számára a társadalmi felelősségvállalás lényeges alapja a sikeres vállalkozói tevékenységnek.”

Dr. Bódi Csaba, a HIPP Termelő és Kereskedelmi Kft. ügyvezetője

Több érték és kisebb ökológiai lábnyom!

A Hipp célja, hogy több értéket teremtsen a társadalmi fejlődés, a biztonság és egészség, valamint a teljesítmény területén. Ugyanakkor az energia, a nyersanyag é hulladék, valamint a víz és szennyvíz területeken tovább kívánja csökkenteni a felhasznált erőforrások mennyiségét, így csökkentve működése és termékei ökológiai lábnyomát.

A megújuló energiaforrások használatának és a világszerte kezdeményezett klímavédelmi projekteknek köszönhetően az Európai Unióban működő valamennyi HiPP-üzem klímasemlegesen termel.

Feldman Zsolt, az Agrármisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára

„A kormány agrárpolitikája számára fontos a fenntarthatóság gazdasági, környezeti és társadalmi dimenziója közötti egyensúly megteremtése, amelynek a jelentőségét a mostani rendkívüli helyzet is igazolja.” – közölte Feldman Zsolt, az Agrármisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára

Az államtitkár rámutatott, hogy a 2023 és 2027 közötti Közös Agrárpolitika eszközei úgy kerültek megtervezésre, hogy érdemben járulnak hozzá a  mezőgazdaság és élelmiszertermelés fenntartható módon történő folytatásához.

Az agrártárca a mezőgazdasági termelők nézőpontjából úgy közelíti meg az agráriumot érintő zöld célokat, hogy azokat az érintettek képesek legyenek megvalósítani.

Hozzátette, egy gazdálkodót nem büntetéssel, nem tiltással vagy korlátozásokkal lehet leghatékonyabban egy fenntarthatóbb gazdálkodási gyakorlatra rávenni, hanem ösztönzéssel vagy pedig a piaci partnerei által motiválva, a működő gazdasági kapcsolatokon keresztül, amelyre remek példa a Hipp Kft. tevékenysége is.

Kifejtette, az ökológiai gazdálkodásba vont területek nagysága 5 év alatt megduplázódott, így jelenleg meghaladja a 300 ezer hektárt. Az agrártárca azt a célt tűzte ki maga elé, hogy ezt az arányt az elkövetkező években folyamatosan 10%-ra növelje. Ezért egy olyan új ökológiai gazdálkodást támogató program is indult, amelyben 3300 gazda vesz részt, és amelynek révén ma már 250 ezer hektárnyi területen támogatja a minisztérium vagy az ökológiai gazdálkodásra történő átállást vagy annak fenntartását – tette hozzá.

Feldman Zsolt az Agrárminisztériumot a természeti erőforrások tárcájának tartja, hiszen kiemelt feladat nemcsak elméletben, hanem gyakorlatban is a környezettudatos gondolkodásmód kialakítása, a szemléletformálás és a fenntarthatósági szempontok érvényesítés.

Az államtitkár kitért arra is, hogy Magyarország számára az élelmiszer-ellátás biztonsága továbbra is alapvető prioritás. A környezeti szempontokat és fenntarthatósági célokat tovább kell erősíteni, de ez a folyamat nem veszélyeztetheti a gazdálkodók versenyképességét – emelte ki Feldman Zsolt.

Kapcsolódó cikkeink