A “fekete pénteki” rohammal megkezdődött a karácsonyi vásárlási szezon Amerikában

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 11. 29. 11:35

Fogyasztók tömegei rohamozták meg a hideg idő, a hagyományőrző csoportok bojkottfelhívásai és az egyre bővülő online megrendelési lehetőségek ellenére az amerikai nagyáruházakat csütörtök este és péntek hajnalban, a karácsonyi ajándékvásárlási szezon kezdetét jelentő “fekete pénteken”.

feketepentek

Az amerikai Nemzeti Kiskereskedelmi Szövetség (NRF) becslése szerint az idei négynapos hálaadási hétvégén 140 millióan adják a fejüket vásárlásra. Közülük 33 millióan már csütörtökön megkezdhették a vadászatot a leértékelt árucikkekre. Az amerikai áruházak ilyenkor bonyolítják le éves forgalmuk 20-40 százalékát. A vásárlások száma tavaly 3,5 százalékkal nőtt, és az NRF az idén a kereslet újabb 3,9 százalékos bővülésére számít.

Mivel a korábban éjfélre időzített nyitást több üzletlánc akár hat-hét órával is előre hozta, sokan a csütörtök esti hálaadásnapi családi vacsorát is elhanyagolták a kereskedők által meghirdetett jelentős vagy annak tűnő akciók miatt. Noha az akciós árusítás lépcsőzetes megkezdése és a rendkívüli biztonsági óvintézkedések miatt a sorban állók indulatai a szokásosnál ritkábban jutottak el a tettlegességig, a kedvezményekre vadászó vásárlók az idén is több helyen egymásnak esetek.

Az ország legnagyobb és egyik legolcsóbb áruházlánca, a Wal-Mart két üzletéből jelentettek erőszakcselekményeket. A virginiai Claypool Hillben a parkolóban kést rántottak a vásárlók. A rendőrségi jelentés szerint egy ember megsérült a karján, kettőt pedig őrizetbe vettek. A kaliforniai Rialtóban egy rendőr a csuklóját törte, amikor megpróbált elcsitítani egy incidenst, amely amiatt keletkezett, hogy valaki megpróbált előrefurakodni a pénztárnál. A verekedés részvevőit letartóztatták, közülük egy férfit fegyveres támadás gyanúja miatt.

Chicagóban egy bolti lopás miatt riadóztatott járőr a Kohl's áruház előtt rálőtt egy autósra, aki egy elsodort egy rendőrt. A jármű vezetőjét a bal karján érte a lövés, a rendőr pedig egy vállsérüléssel úszta meg a csetepatét. Los Angelesben két fegyveres rabló megsebesített egy férfit a lábán, aki éppen hazafelé tartott a vásárlásból, és elragadták tőle a Target áruházban beszerzett óriásképernyős televíziót.

Öt évvel ezelőtt áldozatai is voltak a “fekete pénteknek”: a Wal-Mart egy eladóját New Yorkban halálra taposták, a kaliforniai Palm Desert egy Toys “R” US játékboltjánál pedig két embert agyonlőttek.

A Wal-Mart üzleteiben országosan több mint 10 millió vásárlás történt csütörtök délután 6 és este 10 között. Az áruházlánc akcióit ismertető weboldalakon csaknem 400 millió találatot regisztráltak. A slágercikkek az idén az óriásképernyős tévék, a mini iPadek, az Xbox One és PS4 játékrendszerek.

Mivel a hálaadás napja ezúttal szokatlanul későre került a naptárban, az üzletek egy része már a hivatalos “fekete péntek” előtt egy héttel is kínált kedvezményeket. Az amerikai vásárlási láz a hosszú hétvége után a “kiberhétfőn” lüktethet tovább, amikor a forgalmazók rendszerint még a korábbi ajánlatainak is alákínálnak az online vásárlók egyre növekvő tábora számára.

Az IBISWorld piackutató előrejelzése szerint a tavalyihoz képest a péntek és hétfő közötti fogyasztási maraton vásárlásainak értéke 2,2 százalékkal, összesen 40,4 milliárd dollárra nőhet. (Pogár Demeter, MTI)

Kapcsolódó cikkeink