A DTZ hátrább sorolta a budapesti kereskedelmi ingatlanpiacot

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 11. 30. 14:35

A budapesti kereskedelmi ingatlan piac a harmadik negyedévben azért lett kevésbé vonzó, mert Magyarország csak nehezen kapaszkodik vissza az intézményi befektetők térképére, továbbá az Európába vetett bizalom csökkenése a magyar ingatlanpiacra is kihat – közölte a DTZ ingatlantanácsadó az MTI-vel.

A DTZ Fair Value Index 180 piacot vizsgál negyedévente, ebből 95 európai. Az index betekintést nyújt a befektetőknek az egyes kereskedelmi ingatlanpiacok árazásába, és egy megadott régión belül számszerűsíti a túl- vagy aluértékelt kereskedelmi ingatlanpiacokat.

A 98 európai piac több mint fele a vonzó (forró vagy meleg) piaci kategóriában található továbbra is. A harmadik negyedévben 26 piac került más kategóriába az előző negyedévhez képest: 19 piac kerül melegből fagyosba, 5 piac forróból melegbe (ide tartozik Budapest is), kettő pedig hidegből melegbe. A változások döntően a bérleti díj növekedésének a lassulása és a befektetők által elvárt magasabb hozamok miatt következtek be.

Európa ma kevesebb vonzó befektetési lehetőséget kínál, mint a második negyedévben. A jelenlegi gazdasági helyzetben a bérlők halogatják vagy visszafogták expanziós tervüket, a fogyasztók pedig csökkentik a vásárlásukat.

Az európai kiemelt piacokon a befektetők által elvárt hozamok stabilak, míg a periférikus és Közép- és Kelet-Európában jelentősen emelkedtek. A két hatás együtt jelenik meg az európai kiskereskedelmi index csökkenésében 52-ről 35-ret a harmadik negyedévben. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink