A chipsadó indítványozói nem támogatják a kormánypárti módosító javaslatokat

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 29. 13:50

Csak az Európai Bizottság (EB) jóváhagyása után lépne hatályba a népegészségügyi termékadó a legújabb fideszes javaslat szerint.

Koszorús László (Fidesz) még kedden nyújtotta be a népegészségügyi termékadóról szóló törvényjavaslathoz azt a kapcsolódó módosító indítványát, amelyben javasolja, hogy az eredeti tervekkel ellentétben ne szeptember 1-jén, hanem az EB jóváhagyó határozatát követő 15. napon lépjen hatályba az elfogadását követően a törvény.

Legutóbb a fideszes Nógrádi Zoltán azt indítványozta, hogy 2012. január 1-jén lépjen hatályba a törvény, ám ezt sem előterjesztők – a fideszes Font Sándor és Kovács József -, sem a kormány nem támogatja. Koszorús László további módosításokat is javasol: így például azt, hogy a kormány által célként kitűzött foglalkoztatás-növelésre tekintettel – a helyi iparűzési adóban már ismert foglalkoztatási adóalap-mentesség mintájára – itt is irányozzanak elő adókedvezményt azon adóalanyok számára, akik foglalkoztatotti létszámukat az előző adóévben növelték.


Koszorús László azt is javasolja: pontosítsák és szűkítsék a törvényt. Egyik javaslata pontosítja, hogy a sűrítmények, koncentrátumok, szörpök nem tartoznak az adóköteles termékkörbe, ha gyümölcstartalmuk meghaladja a 25 százalékot. Egy másik indítványa pedig szűkíti a termékkört azzal, hogy az adónak nem célja a már elkészült fogyasztásra kész főételek (tipikusan házhoz szállítás útján értékesített levesek, mártások) sótartalomfüggő adóztatása. Egy harmadik javaslatában pedig definiálja a só jelentését.

A javaslat benyújtói viszont nem támogatják indítványuk “fellazítását”. Kijelentették: marad a szeptemberi hatálybalépés. Font Sándor és Kovács József közölte, kizárólag jogtechnikai és néhány apróbb módosítást támogatnak, így például azt, hogy a sűrítmények, koncentrátumok, szörpök ne tartozzanak az adóköteles termékkörbe, ha gyümölcstartalmuk meghaladja a 25 százalékot. Nem támogatják ugyanakkor azt a fideszes kezdeményezést, hogy a kakaóitalporokat vegyék ki a népegészségügyi termékadó alól – írja a hirszerzo.hu.

Kapcsolódó cikkeink