A cégek a béren kívüli juttatások megvágását tervezik

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 10. 27. 11:00

Úgy tűnik, a 2015-ös adócsomag eddig megismert részletei nem tesznek jót a cafeteriának. A múlt héten többféle előrejelzés is napvilágot látott a béren kívüli juttatások adóemelésének várható hatásairól, s ezek egyike sem ígért túl sok jót a munkavállalók szempontjából. A cafeteriatrend.hu weboldal egy nem reprezentatív felmérés keretében 217 munkáltatót kérdezett meg, hogy miként reagálnának, ha a cafeteria jelenlegi 35,7 százalékos közterhe 51,17 százalékra növekedne.

cafeteria2A válaszadó munkáltatók 42,4 százaléka nyilatkozott akként, hogy az emelkedő közterhek ellenére is biztosítana jövőre ilyen juttatást a munkatársainak, de a közterhek növekedésével csökkentené a dolgozóknak adott juttatások értékét. Így a munkáltató ugyanannyi pénzt fordítana erre 2015-ben is, de a dolgozók kisebb nettó keretet vehetnének igénybe. Mivel elsősorban a nagyobb létszámú cégek választanák ezt az utat, így az érintett munkavállalók 72,3 százalékánál valósulna meg ez a forgatókönyv.

A válaszadók 18,4 százaléka (az érintett munkavállalók 14,9 százalékával) a cafeteriára fordított költségkeretet jövőre számfejtett bérként fizetné ki a dolgozóinak. Ebben az esetben mintegy 30 százalékkal csökkenne a munkavállalók által igénybe vehető plusz juttatások nettó értéke – érzékelteti az adókedvezmények nélküli különbséget Fata László cafeteria szakértő.

A megkérdezett cégek 24 százaléka nem biztosítana a jövőben ilyen juttatást, és nem is pótolná ennek kiesését semmilyen formában. Mivel ezt a választ jellemzően kisebb cégek adták, így erre a megoldásra az érintett dolgozói kör 6,8 százaléka számíthatna. A munkáltatók 6,9 százaléka osztozna a munkavállalóival a közterheken. Náluk a felmérésbe bevont dolgozói létszám 4,8 százaléka dolgozik.

A felmérést összesítve a munkáltatói válaszok alapján az érintett munkavállalók béren kívüli juttatások formájában kapott nettó kerete 19,2 százalékkal csökkenne 2015-re a közterhek emelkedésének következtében. (hvg.hu)

Kapcsolódó cikkeink