A brazíl időjárás befolyásolja a kávé és a cukor árakat

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 09. 26. 11:28

A brazíliai időjárás miatt jelentősen drágulhatnak a reggeli italok: a kávé és a narancslé ára is nőhet hamarosan, ráadásul a cukor ára is négyéves csúcson van – olvasható az origo.hu-n.

Kave_2

Brazíliát az ág is húzza, ugyanis az El Nino után is csak a baj van az időjárással: a Bloomberg cikke szerint a kávéföldeken a szárazság, a narancsültetvényeken a túl sok eső, míg a cukorültetvényeken a fagy tizedeli a termést.

A fenti három terméknek Brazília az egyik legnagyobb termelője és exportőre, így ha Dél-Amerikában történik valami, az hatással van a világpiaci árakra is.

A Világbank adatai szerint az arabica típusú kávé kilónkénti világpiaci ára augusztusban 3,7 dollár volt – a júliusi értéknél 10 centtel kevesebb.

A kávé másfél, a cukor négy, míg a narancs három éve nem volt ilyen drága, ráadásul piaci szakértők további áremelkedésre számítanak.

„Ez nem rövidtávú jelenség” – idézi a Bloomberg Lara Magnusent, aki egy kaliforniai tanácsadó cég portfólió menedzsere. Szerinte az áremelkedés kínálati okokra vezethető vissza – kevesebb az eladható termés. Egy másik portfólió menedzser szerint még van idő, hogy változzon a helyzet, és lejjebb menjenek az árak. Ben Ross úgy látja, hogy egy idő után a magas árak már hatással lesznek a keresletre is.

Tavaly év végén klímakutatók arról számoltak be, hogy rég nem látott erősségű El Ninóra számítanak, ami miatt az egekbe emelkedhet a kávé és a kakaó ára is, ugyanis a heves esőzések tönkretehetik a termést Dél-Kelet-Ázsiában. Év elején szintén az El Nino okozott gondokat Dél-Amerikában.

Ráadásul elemzők szerint a kávé ára jelentősen emelkedik majd a következő évtizedekben és arra jutottak, hogy 50 év múlva már csak a legtehetősebbek engedhetik majd meg maguknak a kávézást. (Károly Gábor, origo)

Kapcsolódó cikkeink