A borágazat erősítését szorgalmazza az Európai Bortermelő Régiók Gyűlésének elnöke

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 03. 13. 11:52

Az európai borágazat további erősítése, a borturizmusban rejlő lehetőségek jobb kihasználása és a fiatal borászok képzésének fontosságára hívta fel a figyelmet az Európai Bortermelő Régiók Gyűlésének (AREV) francia elnöke csütörtökön Pécsett.

bor-ok

Jean-Paul Bachy a 75 régiót tömörítő szervezet vezetőségi ülésén hangsúlyozta: az európai bor versenyképessége érdekében nagy hangsúlyt kell fektetni a minőségi termelésre és a fejlődésre.

Az elnök kitért arra, hogy, az AREV ellenzi a szőlőtelepítési jogok túlzott liberalizációját. Bár elfogadják az Európai Bizottság döntését, hogy a jövőben egy százalékkal nőhet a szőlőterületek nagysága az Európai Unióban, szeretnék elérni e folyamat megfelelő ellenőrzését, illetve azt, hogy a fogyasztók továbbra is tudhassák, az általuk fogyasztott bor hol, milyen eljárással készült.

Jean-Paul Bachy az Európai Uniónak a Egyesült Államokkal a kereskedelmi kapcsolatok szabadságáról folytatott tárgyalásairól szólva reményét fejezte ki, hogy Európa védeni fogja a borászat érdekeit.

Az elnök fontos feladatnak nevezte, hogy az egyre népszerűbb borturizmusra támaszkodva a turisták figyelmét a minőségi borok fogyasztása mellett a pincészetek környezetében található rendkívül értékes kulturális örökségre is felhívják. Ez ugyanis élénkítheti az egyes térségek gazdaságát, jövedelemhez juttathatja az ott élőket.

Úgy vélte, komoly lehetőségek vannak a környezetet kímélő biogazdálkodás és a borászati melléktermékek kozmetikai, vagy gyógyszeripari hasznosítása terén is. Utóbbira példaként hozta fel, hogy Champagne-ban kutatólaboratórium működik, valamint kutatócsoport dolgozik a lehetséges megoldásokon.

Az elnök az európai borászat fejlődése érdekében szükségesnek nevezte a fiatal borász szakemberek magas színvonalú képzését. Mint mondta, ahhoz, hogy az újabb borász nemzedékek megállják a helyüket a nemzetközi piacon, lehetőséget kell kapniuk az utazásra, idegen nyelvek tanulására, más országok jó gyakorlatainak elsajátítására.

Tiffán Zsolt borász, a Baranya megyei közgyűlés fideszes elnöke azt mondta: Európának minőségi termékekkel kell megjelennie a borok piacán, Magyarország pedig egyetért az érvényben lévő, a tömegtermelést megakadályozó európai uniós szabályozással.

A politikus nagy elismerésnek nevezte Baranya megye szempontjából, hogy az AREV ezúttal Pécsett tartja vezetőségi ülését, amelyen kilenc ország képviseletében borászok és szakpolitikusok vitatják meg az ágazat aktuális kérdéseit. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink