A berlini Grüne Wochéről jelenti munkatársunk: dráguló nyersanyagok terhelik a vállalatokat

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 01. 19. 17:03

Bajai Ernő jelenti a helyszínről

A világ legnagyobb élelmiszervására, a berlini Grüne Woche péntek reggeltől várja a látogatókat. “Tíz nap alatt szokás szerint 400 ezer látogatóra számítunk” – mondta Dr. Christian Göke, a rendező Messe Berlin igazgatója a nyitónap előtti sajtótájékoztatón. Közülük 100 ezer szakembert főleg a több mint 300 kísérő program vonz.

A vásár hetében az élelmiszerek drágulására irányította a sajtó a közvélemény figyelmet. A magyar élelmiszerek legnagyobb exportpiacán a fogyasztók nemzetközi összehasonlításban viszonylag olcsón jutnak élelmiszerhez.

A sajtótájékoztatón Jürgen Abraham, a Német Élelmiszeripar Szövetségi Egyesülésének elnöke rámutatott az alapanyagok drámai áremelkedésére:

– A legfontosabb tizenhárom élelmiszeripari alapanyag ára átlagosan 13 százalékkal nőtt tavaly, míg a gabonáé és olajos magvaké 41 százalékkal. A szállítási és energiaköltségek átlag 25 százalékkal lettek magasabbak.

Ehhez képest csak mérsékelten, 3 százalékkal emelkedett az élelmiszerek átlagára, az előző évhez képest.

Szerinte idén 3-4 százalék plusz lenne szükséges ahhoz, hogy az élelmiszergyártók nyereségére háruló nyomás enyhüljön. Hozzátette, amíg egy német háztartás jövedelmének 50 százalékát fordította élelmiszerre néhány évtizeddel ezelőtt, most az arany 11 százalékra csökkent. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta:

– A német élelmiszer-kiskereskedelemben zajló éles árverseny gondoskodik arról, hogy a gyártók áraikat nem tudjak emelni a szükséges mértekben. Ez megterheli a vállalatok beruházási és innovációs tevékenységet. Bármennyire kemény a verseny, fair eszközökkel kellene részt venni benne.

A Grüne Wochéról tudósító 5000 újságíró egy részét, köztük munkatársunkat a vásár előtt meghívták egy fogadásra. Ilse Aigner nemet mezőgazdasági miniszter felhívta a figyelmet az “Élelmiszertermelés globális fórumára”, ahol 74 ország (!), köztünk hazánk mezőgazdasági minisztere vesz reszt szombaton, a vásár szomszédságában található Nemzetközi Kongresszusi Központban. A miniszterek száma több mint kétszer annyi, mint a korábbi, kelet-nyugati fórumnak nevezett találkozókon. “Zöld Davos”, így emlegette a kivételes jelentőségű találkozót Ilse Aigner.

A nyitás előtti nap krónikájához tartozik, hogy a Grüne Woche idei partnerországa, Románia mezőgazdasági minisztere, Valeriu Tabara kétszer is találkozott újságírókkal. Hivatalos sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy 60 vállalat állít ki országából:

– A román mezőgazdaság nagy fejlődési potenciálját a korábbi évek során nem használtuk ki kellőképpen. Mintha a román termelők bizonyos fokig féltek volna az exporttól. Ezen változtatni kívánunk, és 2016-ra el szeretnénk érni, hogy élelmiszer-külkereskedelmünkben a kivitel aránya nagyobb legyen, mint az importé.

A növénytermelés fejlődésénél első sorban a gabona, ipari növények és szőlő lehetőségeit említette. Állattenyésztésnél pedig a juh, szarvasmarha és sertés ágazatot.

Kapcsolódó cikkeink