30 éves csúcsot dönt meg a narancslé ára

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 01. 11. 12:20

Hatalmas szárnyalás után több mint három évtizedes csúcsra emelkedett a narancslé határidős árfolyama. Az egzotikus termék szárnyalása mögött egy hatósági vizsgálat áll, amely ha azt találja, hogy a narancs előállításánál használt szerek károsak az egészségre, akkor jelentős mennyiségű narancslevet vonhatnak ki a piacokról.

Hatalmas, több mint 10 százalékos szárnyalás után 2,12 dollárra nőtt a januári határidős fagyasztott, sűrített narancslé árfolyama. Ilyen magas áron utoljára 1977-ben kereskedtek a narancslével. A szárnyalás mögött elsősorban az áll, hogy az amerikai élelmiszer és gyógyszer piacok felügyelő szerve vizsgálatot indított egy – a narancs termesztésénél használt – gombaölő szer ügyében. Ha úgy találják, hogy a karbendazim káros az egészségre, jelentős mennyiségű terméket vonhatnak ki a piacról, amely jelentős kínálati sokkot jelentene.

A gombaölő szert Brazíliában alkalmazták széles körben, a dél-amerikai ország viszont a világ legnagyobb narancs termelője, és narancslé előállítója. Egy esetleges negatív döntés tehát jelentős hatással járna. Az amerikai kínálat három-negyedét Florida állítja elő, a maradékot pedig importálják. Az import nagyjából 75 százaléka Brazíliából származik – írja a portfolio.hu.

Kapcsolódó cikkeink