A 4 százalékos infláció ellenére is találunk olcsóbbá váló termékeket

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 03. 28. 15:19

Idén az első két hónapban átlagosan 4,0%-kal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában – derül ki a KSH jelentéséből. A növekvő benzin és élelmiszerárak mellett azért akad olyan termék is, amelynek csökkent az ára. Több termék esetében még mindig a válság utáni negatív fogyasztói keresleti hatás miatt találkozhatunk alacsonyabb árakkal. Máshol a technológiai fejlődés természetes folyamataként csökkenhetnek akár drasztikusan is az árcédulákon szereplő számok.

Nyaralás terén a forrongások hatására Egyiptomban különösen akciós utakat találhatunk, de a világ többi pontján is átlagosan 7,7%-al csökkentek a hotelárak július és január között. Így nem csak a Földközi tenger térségébe juthatunk el kedvezőbb áron, de a világ többi részét is érdemesebb most bejárni. Sietni viszont érdemes: a légitársaságok áremelésre készülnek.

Nem csak a lakáspiac pang még és kergeti az ingatlanárakat mélypontjára, de a bútorok és egyéb lakberendezési termékek árai is csökkenhetett. A konyhaszekrények, a hálószoba és a nappali bútorai 0,5% lettek olcsóbbak, mint tavaly ilyenkor (KSH).

Az elektronikai termékeknél nem a gazdasági válság hatása a legmeghatározóbb, hanem egy sokkal általánosabb jelenség: a fejlődés. A tavaly még méregdrága okostelefonok ára talán még mindig borsosnak tűnik, de már korántsem annyira megfizethetetlen, mint egy éve. A laptopok, a táblagépek vagy akár a tévékészülékek esetében is hasonló megállapítást tehetünk. Ezeknél a termékeknél egy-egy generációs váltást érdemes megvárni és a másodvonalon szétnézni. Ilyen változás van most az okostelefonoknál és tábláknál is. A telekommunikációs szolgáltatások árai is 0,5 százalékkal csökkent az elmúlt évben a KSH kimutatása alapján.

A ruházati termékek az év végéhez képest egy hónap alatt 2,1%-al olcsóbban kaphatóak, az áruházakban. A világon máshol is tartós csökkenés figyelhető meg ebben a szférában – írja a penzcentrum.hu.

Kapcsolódó cikkeink