300 milliárd forint a saját termékek piaca

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 02. 12. 00:02

Élelmiszer vásárlásánál majdnem minden negyedik forintot a boltláncok saját márkás termékeiért adtak ki a vevők tavaly. Ez kb. 300 milliárd forintot jelent – állapítja meg a Nielsen piackutató vállalat 90 élelmiszer-kategória kiskereskedelmi forgalma alap

Háztartási vegyiárunál és kozmetikumnál minden hatodik forint  került a pénztárakba kereskedelmi márkás termékekért. 
Főként a diszkontok terjedésének következménye, hogy az élelmiszer teljes bolti forgalmából 21 százalékról 23-ra emelkedett a kereskedelmi márkák részaránya, egyik évről a másikra, értékben. Háztartási vegyiárunál 15-ről 17 százalékra változott a mutató.
A kereskedelmi márkás árucikkeket egyetlen lánc üzletei forgalmazzák, és általában a cég nevével jelzik őket, sokszor azonban fantázianevet kapnak.
A diszkontok – forintban mért – élelmiszer forgalmából 54 százalékra nőtt saját márkás termékeit részaránya, míg háztartási vegyiárunál és kozmetikumnál 56 százalékra.
Hipermarketeknél a mutató értékben, élelmiszereknél 14, háztartási vegyiárunál pedig 9 százalék. Szupermarketeknél 24, illettve 17 százalék.
Különösen az állateledel és háztartási papíráru vásárlói részesítik előnyben a kereskedelmi márkákat, amelyekre a kategória forgalmából 49, illetve 44 százalék jutott múlt évben, értéket tekintve. Utánuk a babaápolási cikkek (34), mélyhűtött élelmiszerek (36) és reggeli cereáliák (33) következnek.
Mennyiségben még nagyobb a kereskedelmi márkák piaci részesedése, mivel viszonylag olcsók: 49 százalékot vittek el a háztartási vegyiáruk és kozmetikumok teljes bolti forgalmából tavaly, 3 százalékponttal többet, mint egy évvel korábban. Élelmiszereknél a mutató 28-ról 30 százalékra nőtt.
A láncok saját márkái jelentős szerepet játszanak a vásárlók választásaiban.  „Általában összehasonlítom a kereskedelmi márkák és a vezető gyártói márkák árait, mielőtt eldöntöm, melyiket érdemes megvenni” – mondta a megkérdezett fogyasztók 79 százaléka, a Nielsen 2009. őszi, reprezentatív „ShopperTrends” felmérése során.
A válaszadók 65 százaléka általában úgy gondolja, hogy minél színvonalasabb egy üzlet, annál jobb a saját márkás terméke.
„A kereskedelmi márkák minősége általában ugyanolyan jó, mint a vezető márkáké” – véli a kutatásban részt vettek 59 százaléka. Csaknem hasonló arányban értenek egyet azzal, hogy a kereskedelmi márkák csomagolása legalább olyan jól néz ki, mint a gyártói márkáké.
Ugyanakkor a megkérdezettek 47 százaléka azt mondta: „Lehet, hogy olcsóbb a kereskedelmi márkás termék, de a gyártói márkák jobban megérik az árukat”.
Kapcsolódó cikkeink