3 milliárd tojótyúkketrecek korszerűsítésére

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 08. 08. 08:58

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pályázatot ír ki az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban (ÚMVP) tojótyúkketrecek korszerűsítésére, hogy megkönnyítse a tojástermelőknek az EU irányelvek betartását, és megtérítse költségeik egy részét. A tárca rendelete augusztus 6-tól hatályos.

Az Európai Unió 1999-ben meghatározta a tojótyúkok ketreces tartásának minimumkövetelményeit. 2012. január 1-től csak azokban a ketrecekben tarthatók tojótyúkok, amelyek megfelelnek az EU előírásainak.

Az irányelv szerint az állatoknak legalább 750 cm2 ketrecterületet kell biztosítani, és a ketrecben minden tyúknak egy 15 cm-es ülőrudat kell elhelyezni. Gondoskodni kell egy korlátozás nélkül használható etetővályúról, melynek tyúkonként legalább 12 cm hosszúnak kell lennie. Ezen felül minden szárnyasnak két szelepes vagy két csészés itatóhoz kell hozzáférnie. Magyarországon – az Állategészségügyi Igazgatóság felmérése alapján – összesen 551 tojótyúk-tartó telep van, melyből 67 a fenti előírások szerint működik, míg 291 hagyományos ketreces telep. Utóbbiaknak kíván segíteni a VM.

A most kiírt támogatás keretösszege 3 milliárd forint, melyből egy pályázó minimum 1,2, legfeljebb 200 millió forintot igényelhet. Támogatási kérelmeket baromfiteleppel már rendelkező ügyfelek nyújthatnak be 2011. szeptember 1-30. között a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz. Hozzájárulást gépbeszerzéshez lehet kérni, így azok is pályázhatnak, akik nem ketreces, hanem egyéb (bio, mélyalmos, vagy szabad) tartási módot választottak a tojástermeléshez.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

Kapcsolódó cikkeink