270 milliárdos árbevétellel szerény növekedésre számít a baromfiágazat

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 30. 12:24

A baromfiágazat várhatóan 6-7 százalékos árbevétel-növekedéssel, 270 milliárd forint árbevételt ér el az idén, szemben a tavalyi mintegy 250 milliárddal – mondta Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke az MTI-nek csütörtökön Budapesten, háttérbeszélgetésen.

Hozzátette: az ágazat helyzete hektikus, a magas takarmányárak jelentősen növelik a baromfitartók költségeit, amit csak részben tudnak a piacon elismertetni. A várható árbevétel-növekedés is egyértelműen az inflációs hatás érvényesítéséből adódik.

Az ágazatban a legnagyobb gondokkal a tojástermelők küzdenek, ugyanis technológia korszerűsítést kell végrehajtaniuk az uniós állattartási előírásoknak megfelelően. A ketreceket újakra, az állatjóléti követelményeknek megfelelőkre kell cserélniük, ez forint milliárdokban mérhető beruházás.

A termelők a technológiakorszerűsítéshez előreláthatólag 4,5-5,0 milliárd támogatásra számíthatnak. A forrás biztosításáról előrehaladott tárgyalások folynak – mondta az elnök. Megjegyezte azonban, hogy még ennek ellenére is várhatóan a termelők 10-15 százaléka felhagy majd a termeléssel, mivel nem tudja az új követelményeket teljesíteni
Így a mostani mintegy 2,7 milliárd darabos belföldi tojás-előállítás, várhatóan 2,2 milliárd darabra csökken Magyarországon. A BTT elnöke szerint egy-egy tojáson most a termelők vesztesége mintegy 2,4-2,6 forint.

A tojástermelőknél valamivel jobb helyzetben vannak a kacsatenyésztők. Őket pillanatnyilag a kínálati piac okozta gondok nyomasztják. Ezért az e területen működő vállalkozások kénytelenek visszafogni valamelyest termelésüket. Ez az jelenti, hogy az idén előreláthatólag 54-55 ezer tonnára esik vissza a 60-61 ezer tonnás termelés.

A brojlercsirke piaca szintén hektikus: a keresleti piac és a túlkínálat váltja egymást. Így az idén várhatóan a tavalyi szinten marad a termelés, esetleg néhányezer tonnával csökkenhet a termelés Bárány László szerint. A múlt évben Magyarországon 238 ezer tonna brojlercsirkét állítottak elő.

Bajba kerülhetnek még a liba- és kacsamáj előállítók is – mondta a BTT elnöke – ugyanis az őszi Anugáról – ez egy nagy kölni élelmiszeripari szakkiállítás – a szervezők ki kívánják tiltani a töméses technológiával előállított élelmiszereket. Ez sújtaná a magyar termékeket is. A kitiltásra egy militáns állatvédő szervezet fellépése nyomán kerülne sor mivel a szervezők nem kívánnak velük konfrontálódni.

Az ügyben a BTT levelet írt a magyar kormány illetékes minisztereinek – a nemzetgazdasági, a vidékfejlesztési és a külügyi tárca vezetőjének – segítséget kérve az ügy megoldásban. Egyben jelezték azt is, hogy szeretnék, ha a magyar illetékesek felvennék a kapcsolatot az ügyben a még érintett országokkal: Francia- és Spanyolországgal, Belgiummal és Bulgáriával – közli az MTI.

Kapcsolódó cikkeink