2025-től nem fogad be több műanyaghulladékot Thaiföld

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2022. 10. 13. 09:20

2025-től nem vesz át több műanyaghulladékot Thaiföld, így akarván megakadályozni, hogy az ország „műanyaghulladék-lerakó teleppé” váljon – mondta el Varawut Silpa-archa, Thaiföld környezetvédelmi és természetes erőforrások minisztere a Bangkok Postnak.

A műanyaghulladék-befogadás leépítésének 2023-ban kezdődő első szakaszában az ország az azt feldolgozó üzemek kapacitását figyelembe véve korlátozza a külföldről érkező műanyaghulladék mennyiségét. 2024-ben már csak az eddig beérkező mennyiség felét engedi be az országba, amit 2025-ben a műanyaghulladék átvételének teljes leállítása követ majd.

Thaiföld döntése nem előzmények és példa nélküli, hanem belesimul a Délkelet-Ázsiában látható trendbe, melynek keretében Kína Nemzeti Kard Művelete nyomán például Vietnám és Malájzia is jelezte, nem vesz át több műanyaghulladékot.

Környezetvédelmi aktivisták nemrégiben felszólították az Amerikai Egyesült Államokat, amely Japán után a második legnagyobb mennyiségű műanyaghulladékot szállítja Thaiföldre, hogy tegyen komolyabb lépéseket a más országokban környezetvédelmi károkat okozó műanyaghulladék-kivitel megfékezése érdekében.

Waste Dive

Kapcsolódó cikkeink