Magazin: 2020 a legek éve volt az FMCG-piacon

Szerző: Budai Klára Dátum: 2022. 01. 18. 06:57

Tolnai Gábor, a Kantar Hoffmann divízióigazgatója szeptemberi Business Days konferenciánk csütörtöki napján a Kantar több partnerrel együtt végzett „Kantar Brand Footprint 2021” nevet viselő globális elemzéséről tartott előadást, amelyben egy meghatározott mutató (CRP), azaz fogyasztási elérési pont segítségével hasonlítják össze a különböző márkákat.

Szerző: Budai Klára

A felmérés öt kontinensen zajlott le, 54 országban, a világ lakosságának 73%-át, a GDP 89%-át fedte le és 23 500 gyártói márkát vizsgált. Ezek között voltak globálisak, amelyek legalább két kontinensen, regionálisak, amelyek legalább két országban, illetve lokálisak, amelyek az adott országban vannak jelen.

Tolnai Gábor-Kantar

Tolnai Gábor
Kantar Hoffmann
divízióigazgató

– A mutató úgy áll össze, hogy a háztartások számát összeszorozzuk azok elérésével (a háztartások hány százaléka vásárolja az adott márkát) és a választási gyakorisággal – ismertette Tolnai Gábor. – Az eredmények azt mutatják, hogy 2020 a legek éve volt. A globális értékbeni FMCG-növekedés csaknem 10%-os volt, 6,6%-ot mutatott Kelet-Európában és 13,7%-ot Magyarországon.

Azt látják, hogy globális szinten a vásárlásonkénti költés 11%-kal nőtt, a vásárlások gyakorisága viszont 2%-kal csökkent. Globálisan 1,6 milliárddal kevesebb vásárlási alkalom valósult meg 2020-ban, jelezte a szakember.

A 2019-ről 2020-ra növekedést mutató márkák 88%-ánál 2020-ban új vásárlók bevonására is sor került, tehát az eleve erősödő márkák úgy tudtak tovább fejlődni, hogy új vásárlót is találtak.

– Ez úgy történhetett, hogy az ismert és nagyobb elérésű márkák elkezdtek dominálni. Tehát a vásárlók a biztos felé fordultak, olyan márkákat vásároltak nagyobb arányban, amelyek ismertek, megbízhatóak, megfelelő hátterük van, megfelelően erős márkamarketing, trade marketing, valamint kereskedelmi támogatás van mögöttük – mutatott rá a Kantar Hoffmann divízióigazgatója, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a kutatássorozat 2012-ben kezdődött, és azóta egyszer sem volt még olyan év, hogy a top 50-be került márkák ilyen mértékben nőttek volna.

2020-ban világ top 50 legeredményesebb márkájából 39 négy országból érkezett: 22 az USA-ból, 7 Nagy-­Britanniából, 5 Svájcból és 5 Németországból. A fennmaradó 11 márkán a világ többi része osztozik.

A világ 5 legválasztottabb FMCG-márkája 2020-ban a Coca-Cola, a Colgate, a Lifebuoy, a Maggi és a Lay’s. A legnagyobb növekedést közülük 2020-ban a Lifebuoy produkálta 15%-kal. 2020 növekedési bajnok márkája globálisan a Dettol.

Magyarország 5 legválasztottabb FMCG-­márkája 2020-ban a Kinder, a Coca-Cola, a Mizo, a Milka és a Pöttyös. 2020-ban a Regina volt a leginkább növekedő magyar márka, amely 111%-kal növelte az elérését, 70 helyezést lépett előre, 55%-os a háztartási eléréssel rendelkezik és a 3. legválasztottabb home care márka.

– A top 20 legválasztottabb márka Magyarországon is vegyes képet mutat, globális és magyar márkák is vannak közöttük, de kizárólag ételekkel és italokkal találkozhatunk – emelte ki Tolnai Gábor.

Míg a világban a top 20 márkában 8 olyan márka van, amely valamilyen módon a tisztálkodás vagy a home care kategóriába tartozik, Magyarországon egyetlenegy darab sincs a top 20 márkában elérés tekintetében.

A kutatás is igazolja, hogy 2020-ban a fertőtlenítés a mindennapi életünk részévé vált, aminek egyértelmű nyertesei a Domestos (+21%) és a Flóraszept (+44%). Ugyanakkor a pandémia alatt nem csak sokat főztünk, de sokkal többet takarítottunk és mosogattunk is. Ezt jelzi a Jar, Pur és Cif márkák CRP-növekedése is, ami elsősorban a bővülő vásárlói számnak köszönhető. Mindemellett vannak olyan márkák is, amelyek megsínylették a home office világát, mint például az Orbit, a Gilette és a Palette.

– Szeretnék mindenkit megerősíteni, aki márkamarketinggel foglalkozik, hogy nem kell ahhoz globális márkának lenni, hogy a legválasztottabb márkák között legyünk Magyarországon. De mindenképpen érdemes a trade mellett a márkával és a márkamarketinggel is foglalkozni – zárta gondolatait a divízióigazgató. //

A fenti cikk a Trade magazin 2021/12-01. számában is megjelent.

Kapcsolódó cikkeink